Puerto Rico a 2002. évi téli olimpiai játékokon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Puerto Rico az olimpiai játékokon
Puerto Rico zászlaja
Puerto Rico zászlaja
NOB-országkód: PUR
OOBPuerto Ricó-i Olimpiai Bizottság
HonlapHivatalos honlap
2002. évi téli olimpiai játékok
Salt Lake City
Versenyzők2 fő 1 sportágban
Zászlóvivő
NyitóünnepségManuel Repollet
Érmek
Arany
0
Ezüst
0
Bronz
0
Össz.
0

Puerto Rico az olimpiai játékokon
Nyári olimpiai játékok:
Téli olimpiai játékok:

Puerto Rico az egyesült államokbeli Salt Lake Cityben megrendezett 2002. évi téli olimpiai játékok egyik részt vevő nemzete volt. Az országot az olimpián 1 sportágban 2 sportoló képviselte, akik viszont érmet nem szereztek, mert a nemzeti olimpiai bizottság vezetője diszkvalifikálta az egyik versenyzőt.

Puerto Rico speciális státusza miatt a szigetország állampolgárai egyben az USA állampolgárai is, így elvben választhatnak, hogy a nemzetközi versenyeken az Egyesült Államokat vagy Puerto Ricót kívánják képviselni. Ez a lehetőség a Puerto Ricó-i illetőségű, de Puerto Ricó-i állampolgársággal nem rendelkező amerikai állampolgárokat is megilleti, de csak akkor, ha maguk Puerto Ricóban születtek, legalább az egyik szülőjük Puerto Ricó-i állampolgár, házastársuk Puerto Ricó-i állampolgár vagy legalább három éve Puerto Ricóban élnek. Az olimpia megnyitója után, de még a versenyek megkezdése előtt derült ki, hogy Michael Gonzales, a férfi kettesbobcsapat tagja nem teljesítette a feltételek egyikét sem. Gonzales az olimpia idején két éve és egy hónapja élt a szigetországban, amivel a NOB követelményeit teljesítette ugyan, de a Puerto Ricó-i Olimpiai Bizottság szigorúbb feltételeit nem. Emiatt Héctor Cardona, a nemzeti olimpiai bizottság elnöke diszkvalifikálta Gonzalest, és ezzel a kéttagú csapatot is.[1][2]

Bob Bob[szerkesztés]

Férfi
Versenyző Versenyszám 1. futam 2. futam 3. futam 4. futam Összesítés
Idő Hely. Idő Hely. Idő Hely. Idő Hely. Idő Helyezés
Michael Gonzales
Manuel Repollet
Kettes kizárták

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Flames and Flickers: Olympians can't escape (angol nyelven). ESPN, 2002. február 17. (Hozzáférés: 2013. január 3.)
  2. Paese, Gabrielle: Puerto Rico In The Winter Olympics, Not Such A Hot Idea (angol nyelven). Puerto Rico Herald, 2002. február 15. (Hozzáférés: 2013. január 3.)

Források[szerkesztés]