ProTransilvania alapítvány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A proTransilvania alapítvány (románul: Fundația Civică proTransilvania) 1999 és 2000 között műkodő szervezet, amely Erdély autonómiájának megvalósítását tűzte ki célul. Alapítója Sabin Gherman erdélyi román újságíró.

Rövid története[szerkesztés]

1998. szeptember 16-án a Monitorul de Cluj napilap címlapján megjelenik Sabin Gherman “M-am săturat de România” (Torkig vagyok Romániával[1]) című cikke, amelyet azonnal megvitat Románia parlamentje. Néhány párt (PRM, PDSR, PUNR) azonnali sajtótájékoztatót hív össze. A szélsőségesen nacionalista Corneliu Vadim Tudor a România Actualități rádióadó által sugárzott adásban Sabin Gherman letartóztatását kéri.

1999 márciusában a legfelsőbb bíróság megszünteti a Sabin Gherman elleni bűnügyi eljárást, aki elkezdi a proTransilvania alapítvány hivatalos bejegyzéséhez szükséges iratok megszerzését. Áprilisban a kolozsvári törvényszék engedélyt ad az alapítvány létrehozására.

Június 6-án Marosvásárhelyen Emil Constantinescu, Románia elnöke azt állítja, hogy információi vannak arról, hogy az alapítvány Románia federalizálásáról szóló nyilatkozatot készít, és ehhez aláírásokat gyűjt. Az ezt követő események nyomására a proTransilvania alapítvány 1999. június 10-én nyilvánosságra hoz egy nyilatkozatot, amelyben kifejti álláspontját (regionális kormány, a nemzeti kisebbségek iránti tisztelet, a skót vagy katalán modell szerinti önállóság, stb.). 1999 nyarán 32.000 román írja alá, hogy szeretné Erdély függetlenségét. Az Institutul de Sondare a Opiniei Publice, Metro Media Transilvania szintén közvélemény-kutatást tart Erdélyben, melynek eredménye: 1100 személyből (ebből 95% román, 5% magyar) 55% szeretne közigazgatási, 57% gazdasági, 40% politikai és 50% szeretne tanügyi autonómiát.

A következő évben a proTransilvania alapítvány vezetői kifejezték annak lehetőségét, hogy az alapítványt politikai párttá alakítják Liga Transilvania – Banat néven, amely a politikai életben is képviselni fogja Erdély autonómiatörekvését. Ez azonban nem történt meg, ugyanis a román igazságügyminiszter kérésére a proTransilvania alapítványt 2000. november 13-án törvénytelennek minősítették.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [1] A cikk magyar fordítása