Powell-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Powell-tó
Lake Powell Above Wahweap Marina.jpg
Ország(ok)  USA
Hely Utah, Arizona
Típus mesterséges
Elsődleges források Colorado folyó, Escalante folyó, San Juan folyó
Elsődleges lefolyások Colorado folyó
Hosszúság299 km
Szélesség40 km
Felszíni terület67 000 km2
Átlagos mélység40 m
Legnagyobb mélység170 m
Víztérfogat63 km3
Part hossza3 057 km
Tszf. magasság
  • 1129
  • 1129
m
Elhelyezkedése
Powell-tó (Arizona)
Powell-tó
Powell-tó
Pozíció Arizona térképén
é. sz. 36° 56′, ny. h. 111° 29′Koordináták: é. sz. 36° 56′, ny. h. 111° 29′
Lake Powell Map.jpg
A Wikimédia Commons tartalmaz Powell-tó témájú médiaállományokat.

A Powell-tó (angolul Lake Powell) egy a Colorado folyó felduzzasztásával kialakított mesterséges Arizona és Utah államok határán. A tóra épült rekreációs lehetőségek és a környék nemzeti parkjai és látványosságai jelentős tömegeket irányítanak erre az amúgy kihalt, sivatagos területre.

Elhelyezkedése és története[szerkesztés]

A Powell-tó a Colorado folyó Glen Canyon szakaszán, Page városka határában megépített Glen Canyon Gátnak köszönheti létrejöttét. A 216 m mély Glen Canyon 1963-as eltorlaszolásával megkezdődött a tó feltöltése, de a tó teljes feltöltése 17 évig tartott, mely során 30 km³ víz került a 300 km hosszú, 658 km² területű, és átlagosan 40 m mély tóba. A gát építését és a tó feltöltését végig kísérték a zöld szervezetek tiltakozásai, az óriási, vízzel borított területen nem ismeretes, hogy hány természeti csoda lett emberöltőkre eltakarva a szemek elől.

A gát vízerőműve 1300 MW kapacitású, ezzel megközelíti a Paksi Atomerőmű kapacitását, de a Colorado folyó utóbbi években produkált alacsony vízhozamai miatt (globális felmelegedés) messze a névleges teljesítménye alatt működik.

Látnivalók és szórakozási lehetőségek[szerkesztés]

A tó nyugodt vízfelülete, az állandóan jó időjárás és a nagy átlagos vízmélység lehetővé teszi, hogy akár vízi járművekben gyakorlatlan emberek is saját maguk fedezzék fel a tavat és annak 3000 km-nyi partját. A Wahweap marinában egyszerű autós jogosítvány birtokában is bérelhetünk motorcsónakot, de lehetőség van akár ún. house boat (busz nagyságú lakóhajó) bérlésére is.

Rainbow Bridge

A szokásos vízi sportokon (jet-ski, vízisí) túl hajóval felfedezhetjük az elárasztott Glen Canyon szűk mellékágait, strandolhatunk a kialakult homokpadokon, és felfedezhetjük a sok-sok természetes látnivalót a tó mentén. Ezek közül a legismertebb a Rainbow Bridge (magyarul Szivárvány-híd), ami a világ legnagyobb természetes sziklaíve a maga 88 méteres magasságával és lábainak 84 méteres távolságával. A sziklaívet a Wahweap Marinából napi hajótúrákkal is meglátogathatjuk. Érdekesség, hogy a sziklaív 2000 környékéig még hajóról is megtekinthető volt (motorcsónakok az ív alá hajózhattak) addig ma már 1-2 km-es sétával lehet csak megközelíteni a legközelebbi kikötőtől. A Colorado csökkenő vízhozama miatt ugyanis folyamatosan csökkenteni kellett a Powell-tó vízszintjét, így az ma 20-30 méterrel (évszakfüggő) alacsonyabban van a maximális vízszinthez képest.

A tó gátja és a híd a levegőből

A tó környékének egy másik kedvelt látnivalója a Glen Canyon lópatkó-kanyarja (Glen Canyon Horseshoe Bend), ahol a 200 méter mélyen folyó Colorado folyó kanyonja egy óriási omega jelet faragott a vörös fennsíkból. A lópatkó mindössze 5 perc autóútra van a gáttól, és jó kontrasztot ad a vízzel feltöltött és a természetes kanyon között.

A gát melletti Page városból napi 5-6 túrát szerveznek a közeli Antilop-kanyonba, melynek sziklaformái a fotósok kedvencei. A kanyon alsó részét a Powell tó fedi, így motorcsónakkal akár a tó felől is megközelíthető.

Ugyancsak kedves turista látványosság maga a gát, illetve a 200 méter mély kanyon felett átívelő acél ívhíd.

További információk[szerkesztés]