Porzsolt Gyula

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Porzsolt Gyula
Született1848. május 16.
Kisbér
Elhunyt1901. január 14. (52 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
SablonWikidataSegítség

Barátosi Porzsolt Gyula (Pusztabattyán, 1848. május 16. (keresztelés)[1]Budapest, 1901. január 14.) ügyvéd, miniszteri titkár, az MTK elnöke 1892 és 1898 között. Porzsolt Jenő, Porzsolt Kálmán és Porzsolt Lajos testvére.

Életútja[szerkesztés]

Porzsolt Benjámin (Benő) és Vendrinszky Anna Mária fia. Atyjának halálakor, mint a hét testvér legidősbike, 18 éves volt és mint első éves jogász a közalapítványok igazgatóságánál vállalt alkalmazást, hogy édesanyjának gondjain segítsen. Utóbb megszerezte az ügyvédi oklevelet.

A sport terén kitűnt és a nemzeti tornaegyletnek legszorgalmasabb tornásza és a dísztornázások babérkoszorúzott hőse volt. Később a földmívelési miniszteriumban fogalmazó, majd titkár lett. Titkársága idejében ment le a szegedi árvízveszély csökkentésére, ahol ügyessége által csaknem 200 ember életét és nagyértékű vagyont mentett meg a pusztulástól. Az árvíz után mint a szegedi kormánybiztosság titkára Tisza Lajos mellett működött. Itt tanusított munkásságáért királyi kitüntetést is kapott.

Az ügyvédi foglalkozás mellett élethivatásának tartotta a magyar sport felvirágoztatását. Úgy egyletek alapításában, mint azoknak irányításában fáradhatatlan munkásságot fejtett ki. Szellemes társalgó és jeles szónok volt; a magyar dalokat kiváló szépen énekelte. Sokat olvasott a magyar, német és francia irodalomból.

Szerette az utazást; tanulóévében begyalogolta Erdélyt és a Felvidéket; később beutazta Német-, Francia-, Olasz- és Törökországot, Boszniát, Hercegovinát és Dalmáciát. Utazásairól a napilapokban és a sportlapokban számolt be. Legkedveltebb sportjai az úszás, vívás és korcsolyázás voltak. Az angol atletikának meghonosítása körül szerzett érdemeket. A magyar atletikai klubnak több évig titkára és legelső versenyének győztese volt.

A Fővárosi Lapok közoktatási rovatát vezette öccse, Porzsolt Kálmán szerkesztése alatt (1896). Legtöbbet írt a Herkules című sportlapba.

Álneve Jules (a sport- és napilapokban).

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • A Pallas nagy lexikona, az összes ismeretek enciklopédiája. 1-16 k. (17-18. pótk. Szerk. Bokor József). Bp., Pallas-Révai, 1893-1904. XIV. kötet, 155. lap.
  • Ország-Világ 1896. 13. sz. arck., 1901. 4. sz. arck.
  • Vasárnapi Ujság 1901. 3. sz. (Nekrológ)
  • Budapesti Hirlap 1901. 15. szám.
  • Herkules 1901. 1. és 2. sz. arck.