Pont Neuf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Új híd
Pont Neuf
Pont Neuf, Paris 16 October 2011.jpg
Elhelyezkedése Párizs - Cité-sziget
Áthidalt akadály Szajna
Funkció közúti híd
Anyag
Nyílások száma 12
Teljes hosszúsága238 m
Szélesség22 m
Tervező Baptiste Androuet du Cerceau és Guillaume Marchand
Átadás ideje 1607.
Elhelyezkedése
Új híd Pont Neuf (Párizs)
Új híd Pont Neuf
Új híd
Pont Neuf
Pozíció Párizs térképén
é. sz. 48° 51′ 27″, k. h. 2° 20′ 29″Koordináták: é. sz. 48° 51′ 27″, k. h. 2° 20′ 29″
A Wikimédia Commons tartalmaz Új híd
Pont Neuf
témájú médiaállományokat.

A Pont Neuf (magyarul Új Híd) a legöregebb híd, amely a Szajna folyót keresztezi Párizsban. A híd két különálló részből áll, az egyik része a Cité-szigetet köti össze a bal parttal, míg a másik része a szigetet a jobb parttal.

Története[szerkesztés]

Már 1550-ben II. Henriket megkérték, hogy építsen egy hidat itt, mert a meglévő Pont Notre-Dame túlterhelt lett, azonban a költségek akkor túl magasak voltak.

III. Henrik 1577-ben felismerte, hogy a rendelkezésre álló Szajna-hidak nem képesek hatékonyan ellátni a Cité-sziget és a parti városrészek közti közlekedést, ezért elrendelte, hogy a sziget nyugati csücskén vezessen át egy, az északi és déli városrészt a Citével összekötő kőhíd.

Baptiste Androuet du Cerceau, Pierre des Illes és Thibault Métezeau már 1578-ban elkészítették tervüket, amely a vallásháborúk miatt csak IV. Henrik uralkodása alatt, 1607-ben válhatott valóra. Nem alkalmazták koruk itáliai hídépítészetének klasszicizáló újításait, s az Új híd már felépültekor is konzervatívnak hatott a középkort idéző formavilágával és ornamentikájával. Az erőteljes támpillérekkel tagolt masszív kőhíd tizenkét félköríves ívezettel rendelkezik, a legszélesebb hídnyílás eléri a 19,4 métert. A pilléreket toronyszerű tagozatok emelik ki a homlokívek síkjából, s mindkét oldalon szakállas férfifejek groteszk szobrai sorakoznak a híd teljes hosszában.

Az Új híd ma is eredeti formájában látható, az eltelt évszázadok egyetlen változtatása a korábban púpos hátú híd pályatestének vízszintessé tétele volt. Mint kora legtöbb hídja a Pont Neuf is római mintát követve, sok rövid boltíves hídrészből áll. IV. Henrik parancsára az Új híd lett az első olyan párizsi híd, amelyre a középkor szokásaival ellentétben nem épülhettek sem lakóházak, sem üzletek. Volt azonban járda, hogy megvédje a gyalogosokat a sártól és lovaktól. A gyalogosan közlekedők félreállhattak a híd bástyáiba, hogy utat engedjenek a tedelmes kocsinak. A döntés, mely szerint a hídon nem épülhettek házak, közvetlenül IV. Henriktől származik, aki azon az alapon hozta meg a tiltást, hogy a házak akadályozni fogják a kilátást a Louvre-ból, amit az uralkodása alatt alaposan kiterjesztett.

A híd az alkotóművészetekben[szerkesztés]

A hídról készült festmények[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

A híd volt a címadója és egyik központi helyszíne az 1991-ben bemutatott A Pont-Neuf szerelmesei című francia romantikus filmnek.

Források[szerkesztés]

  • Le pont Neuf (francia nyelven). paris1900.lartnouveau.com. (Hozzáférés: 2015. szeptember 27.)
  • Le Pont Neuf (francia nyelven). lefildutemps.free.fr. (Hozzáférés: 2015. szeptember 27.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Pont Neuf című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

  • Pont Neuf (angol nyelven). structurae.info. (Hozzáférés: 2015. szeptember 27.)