Plataiai csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Plataiai csata
Greek Phalanx.jpg
Helyszín Plataiai, Boiótia
Eredmény A perzsák elvesztették Attika és Boiótia felett az ellenőrzést
Szemben álló felek
Spárta, Athén, Korinthosz, Megara Óperzsa Birodalom, I. Khsajársá
Parancsnokok
Pauszaniasz Mardoniosz
Szemben álló erők
~40 000 ~100 000
Beavatkozó
Ország Makedónia
Parancsnok I. Alexandrosz
Térkép
Plataiai (Görögország)
Plataiai
Plataiai
Pozíció Görögország térképén
é. sz. 38° 13′, k. h. 23° 16′Koordináták: é. sz. 38° 13′, k. h. 23° 16′
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Plataiai csata témájú médiaállományokat.

A plataiai csata i. e. 479-ben lezajló ütközet a görögök és perzsák között, a görög–perzsa háborúk részeként, a boiótiai Plataiai mellett. A haderőt Spárta, Athén, Megara és Korinthosz poliszok katonái alkották. Pauszaniasz spártai régens vezetésével ötezer hoplita, valamint ötezer nehézfegyverzetű perioikosz és 35 000 könnyűfegyverzetű helóta sorakozott fel a perzsákkal szemben. Arisztodémosz vezetésével – aki Leónidasz halála után a fiatal Pleisztarkhosz helyett uralkodott – a spártaiaknak, sikerült a perzsák hadseregét legyőzni. A plataiai csata után a megmaradt perzsa erők kivonultak Attikából és Boiótiából.

Előzményei[szerkesztés]

Az i. e. 480-as év volt a görög–perzsa háborúk egyik legmozgalmasabb éve, három nagyobb csata is zajlott. A thermopülai csata és az artemiszioni tengeri csata I. Khasajársá (I. Xerxész) győzelmével végződött. A perzsa sereg előtt a szárazföldön és tengeren is megnyílt az út a görög területek belseje felé. A szalamiszi csata azonban megfordította ezt a helyzetet, és a tengerészeti támogatás lehetőségét elvesztő perzsa sereg visszavonult téli szállásaira, a félsziget északi, szilárdan kézben tartott részére. Hozzájárult a visszavonuláshoz egy Babilonban kitört felkelés, amely a királyi haderő egy részét lekötötte az anyaországban.

A következő hadászati szezonban azonban Mardoniosz, a perzsa fővezér az utánpótlási vonalakkal nem törődve betört Attikába, és elfoglalta Athént is. Athén a marathóni csata óta eltelt tizenegy év alatt szárazföldi haderejében meggyengült, mivel Themisztoklész minden erőforrását a hajóhad felszerelésére fordította. Ez Szalamisznál gyümölcsözött, a rákövetkező évben azonban behozhatatlan hátránnyá lett a perzsák ellen. Az athéniek Attika és Lakónia városaitól kértek és kaptak segítséget Mardoniosz ellen.

A csata[szerkesztés]

Források[szerkesztés]