Picton (Új-Zéland)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Picton
Közigazgatás
Ország Új-Zéland
RégióMarlborough régió
Irányítószám7220
Népesség
Teljes népesség
  • 4310 fő (2018. jún. 30.)[1]
  • 4500 fő (2018. márc. 6.)[2]
  • 4730 fő (2020. jún. 30.)[3]
Terület33,79 km²
Elhelyezkedése
Térkép
d. sz. 41° 17′ 30″, k. h. 174° 00′ 20″Koordináták: d. sz. 41° 17′ 30″, k. h. 174° 00′ 20″
A Wikimédia Commons tartalmaz Picton témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Picton az új-zélandi Déli-sziget északi kikötővárosa Marlborough régióban és az azzal egybeeső, azonos nevű kerületben. A Cook-szoroson átkelést biztosító kompok fő kikötőhelye. A Marlborough Sounds öbölrendszerének fő települése a Queen Charlotte Sound nevű hosszú öböl végéhez közel. Lakossága az új-zélandi statisztikai hivatal 2015. júniusi becslése szerint 4330 fő volt,[4] ezzel Marlborough régió második legnagyobb városa Blenheim után.

A város nevét Sir Thomas Pictonról kapta, aki Wellington hercegének altábornagya volt a waterlooi csatában, az egyetlen tábornok a szövetségesek részéről, aki elesett a harcban.


Közlekedés[szerkesztés]

Picton főszereplő az Új-Zéland Északi- és Déli-szigete közötti forgalomban. Itt van az északi végpontja a Déli-sziget Main North Line nevű, 1067 mm-es nyomtávú vasútvonalának, valamint az 1-es számú országos főútvonal déli-szigeti szakaszának, amelyek délre, Blenheim, Kaikoura és Christchurch felé biztosítják az összeköttetést. Nyugat felé a tájkép szépségekben gazdag Queen Charlotte Drive halad Havelock, illetve onnan tovább a 6-os számú országos főútvonal Nelson felé.

A kikötőből két nagy hajótársaság, az Interislander és a Strait Shipping közlekedtet közúti kompokat Wellingtonba. Az Interislander ritkábban vonatokat is szállít. Picton műemlék jellegű vasútállomása 1914-ben épült.

A város repülőtere 7,4 kilométerre, Koromiko településen található. Innen a turisták számára kínált charterjáratokon kívül rendszeres légi járatok indulnak Wellingtonba.

A város egyetlen múzeuma is a közlekedéshez kapcsolódik: itt látható a felújított Edwin Fox nevű hajó, amelyik még elítélteket szállított Nagy-Britanniából Ausztráliába.

Turizmus[szerkesztés]

A város kézenfekvő kiindulópontja a Marlborough Sounds vidéke bejárásának, hajókkal, kajakkal, vagy a 71 kilométeres Queen Charlotte Track[5] mentén 5-7 napos gyalogtúrával. Népszerű a horgászat és a búvárkodás is, különös tekintettel a Queen Charlotte Sound bejáratánál 1986-ban elsüllyedt Mihail Lermontov szovjet utasszállító 30 méter mélységben fekvő maradványaira, ami a világ egyik legnagyobb, legjobban megközelíthető és legfiatalabb roncsbúvárkodási célpontja.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Picton, New Zealand című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.