Piazza del Campo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 A Siena történelmi központja
világörökségi helyszín része
Piazza del Campo
Ország Olaszország
Település Siena
Típus tér
Elhelyezkedése
Piazza del Campo (Olaszország)
Piazza del Campo
Piazza del Campo
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 43° 19′ 06″, k. h. 11° 19′ 53″Koordináták: é. sz. 43° 19′ 06″, k. h. 11° 19′ 53″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Piazza del Campo témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Piazza del Campo Siena városának főtere, a középkor óta a jelentős társadalmi események színhelye, köztük a sienai palio, a híres kosztümös lovasverseny megrendezésének helye. Középkori épületegyüttesének szépsége miatt nemzetközi hírű, a világörökség része a város történelmi központjával együtt. A teret körülvevő paloták közül kiemelkedik a régi városháza, Palazzo Pubblico és annak tornya, a Torre del Mangia. A tér szélén díszkút található, a Fonte Gaia.

Története[szerkesztés]

A már az etruszkok idejében létező település központja sokáig a mai Castelvecchio környékén, a mai belváros sűrűjében volt, és a „Campo” csak egy mező volt a város szélén, ahol az esővíz lefolyást talált. Errefelé keresztezték egymást azonban a város mellett elhaladó utak is, ezért már korán kialakult itt egyfajta vásártér. Siena a római korban nem volt igazán jelentős település, ezért a tér helyén sem volt fórum annak idején. Az írott források először 1169-ben említik a Campo nevét.

Tollrajz, 1578 körül

A nagyjából félkör alakú, görög színházhoz hasonlatosan az átfogó középpontja felé lejtő tér a 13. századtól vált igazi piactérré, ahol a várost alkotó három dombon kialakult települések, Castellare, San Martino és Camollia lakosai találkoztak. Egészen 1270-ig, a Huszonnégyek uralmának (1236–1270) végéig a Campo piactér maradt, de fokozatosan a város második központjává nőtte ki magát a katedrális tere mellett, ahol elsősorban a vallási rendezvények domináltak. Ahogy a város világi vezetői igyekeztek függetleníteni magukat a püspöktől (később érsek), egyre inkább szükségesnek látták egy városháza felépítését, amire aztán a Kilencek időszakában (1289–1355) sor is került. A teret 1327–1349 között, a középkori város fénykorában kövezték ki halszálka-mintásan lerakott vörös téglával. A felületet travertínó mészkőből lerakott, a tér alsó középpontjából, a régi városháza, a Palazzo Pubblico elől sugárirányban felfelé induló tíz vonal osztja kilenc szektorra. A hagyomány szerint ez a felosztás a várost akkoriban uraló kilenc családra (Noveschi) utal.

A Piazza del Campo fontos jellegzetessége, hogy más itáliai központi terektől eltérően nincs rajta templom, hanem kizárólag politikai központ. A városháza számára kijelölt hely a tér alján arra is alkalmas volt, hogy deklarálja a városi hatóság függetlenségét az egyes kerületektől, amelyek a különböző magaslatokon koncentrálódtak. Ennek következtében a tornyot nagyon magasra kellett építeni, hogy a városban mégis kiemelkedő pont legyen.

A városháza épülete azután meghatározta a tér építészeti arculatának további fejlődését. Ezt a városi törvénykezés is elősegítette, mivel kötelezővé tették az – általában a vezető családok, a Sansedoni, Piccolomini, Saracini és mások által építtetett – paloták egységes magasságát. Ennek érdekében a korábban itt álló Péter-Pál-templomot is lebontották, és arra már csak a mai Szent Péter és Szent Pál utcanevek emlékeztetnek.

A tér a középkortól a mai napig a város életének fókuszpontja maradt. Régebben itt tartották a népgyűléseket, ma nagyobbrészt turisták lepik el. Kétszer egy évben a kerülete mentén rendezik meg a híres történelmi lovasversenyeket, a sienai paliót.[1] Tizenegy keskeny utca indul a tér széléről a belváros különböző részei felé.

Piazza del Campo

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Wellner 214. o.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Piazza del Campo című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]