Phrynohyas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Phrynohyas
Phrynohyas resinifictrix
Phrynohyas resinifictrix
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Kétéltűek (Amphibia)
Rend: Békák (Anura)
Alrend: Neobatrachia
Család: Levelibéka-félék (Hylidae)
Alcsalád: Hylinae
Nem: Phrynohyas
Fitzinger, 1843
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Phrynohyas témájú rendszertani információt.

A Phrynohyas a kétéltűek (Amphibia) osztályába a békák (Anura) rendjébe és a levelibéka-félék (Hylidae) családjába tartozó nem.

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi 7 faj tartozik.

Terráriumban[szerkesztés]

Felnőttkori mérete: 5–8 cm. Temperamentum: szelídek, éjszaka aktívak.

Egy kis törődéssel ezek a békák jól elvannak, sőt még szaporodhatnak is fogságban. Társas lények. A terráriumot úgy kell berendezni, hogy legyen nekik mászófelület. Erre a parafa a legalkalmasabb, mert nehezebben penészedik és jól bírja a vizet. Fontos egy kis vizestálka is. Éjszakánként aktívak, ekkor szeretnek ugrándozni, pancsolni. Ne tegyünk be nekik túl sok vizet, mert belefulladhatnak. A vízszint olyan magas legyen, hogy a benne ülő béka feje kiemelkedjen a vízből, tehát valójában tocsogó legyen. Aljzatként műfű vagy nagyobb kavicsok a legjobbak. A kis kavicsokat és a tőzeget megehetik. Hőmérséklet: kb 25 °C+ heti néhány óra UVB. Páratartalom: 80% körül.

A tocsogóban a vizet gyakran kell cserélni. A terráriumból az ürüléket és a döglött rovarokat mielőbb el kell távolítani. Ennivaló: tücsök, lisztkukac vitaminporral (Fire Belly Toad Dust, Corvimin). Ügyelni kell arra, hogy mint a legtöbb terráriumban tartott állatot, őket is könnyű túletetni. Bezabálhatnak, elhízhatnak. De szelídek, akár kézből is lehet őket etetni.

Források[szerkesztés]