Philainisz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Philainisz (Φιλαινίς) valószínűleg ókori görög hetéra volt az i. e. 4.–3. században, Számosz szigetéről. Őt tartják egy udvarlásról és szexről szóló kézikönyv szerzőjének. A mű pár töredéke, köztük a bevezető az Oxürünkhosz-papiruszon (P.Oxy. 2891) maradt fenn, kezdőszavai szerint „A szamoszi Philainisz, Okümenész leánya írta a következőket azoknak, akik (…) életet (…) akarnak.”

A mű csábítási technikákkal kezdődik, majd rátér a különféle pozíciókra, vágykeltő és magzatelhajtó szerekre, illetve kozmetikumokra. Felfedezése bizonyította, hogy hasonló kézikönyveknek hagyománya volt már azelőtt is, hogy az i. e. 1. században Ovidius tollából megjelent a latin nyelvű A szerelem művészete.

Aiszkhrión szamoszi költő tagadta, hogy a hírhedt mű szerzője az ő honfitársa, Philainisz lenne.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • William Smith, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology (based on ancient references, predating the rediscovery of the fragments, and mistakenly stating that the work was a poem)
  • Papyrus and description, part of the online exhibition Oxyrhynchus: A City and its Texts (The Egypt Exploration Society)