Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Tagintézménye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Petőfi Sándor Gépészeti és Informatikai Szakképző Iskola és Kollégium szócikkből átirányítva)
Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Tagintézménye (PG)

Az iskola épülete
Az iskola épülete
Alapítva1871
NévadóPetőfi Sándor (ember)
HelyMagyarország, Kiskunfélegyháza
Korábbi neveiÁllami Tanítóképző
TípusTechnikum
IgazgatóRokolya Csaba
OM-azonosító200986
Tagozatokgépész, informatika
Elérhetőség
Cím6100 Kiskunfélegyháza,
Kossuth Lajos utca 24.
Elhelyezkedése
Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Tagintézménye (Kiskunfélegyháza)
Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Tagintézménye
Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Tagintézménye
Pozíció Kiskunfélegyháza térképén
é. sz. 46° 42′ 31″, k. h. 19° 50′ 21″Koordináták: é. sz. 46° 42′ 31″, k. h. 19° 50′ 21″
Térkép
A Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Tagintézménye weboldala

A Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Tagintézménye (egykoron Állami Tanítóképző, majd Petőfi Sándor Gépészeti és Informatikai Szakképző Iskola és Kollégium, mai népszerű rövidített neve: PG) Kiskunfélegyházán található középiskola és kollégium. Nevét a híres magyar költő, Petőfi Sándor után kapta. Két tanulmányi területe a gépészet és az informatika. Az iskolát 2007-től a PG Alapítvány működtette. 2013 szeptemberétől a Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Tagintézményeként működik tovább a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság fenntartásában.

Története[szerkesztés]

Az iskola 1871-ben, mint Tanítóképző kezdte meg működését. Eötvös József népoktatási törvénye alapján 20 „képezdét” létesítettek. Ezek egyike volt a „PG” is.

Az Alföld közepén – ahol akkoriban az ott élő lakosság nagy része analfabéta volt – ez lett az egyetlen állami tanítóképző. Kezdetben Csongrádon működött, de a Tisza gyakori áradása miatt 1876-ban Kiskunfélegyházára költözött. Ez az iskola nevelte több, mint nyolc évtizeden át a Duna–Tisza köze és a Tiszántúl nagy területének néptanítóit.

Ez az intézmény nem csak a falunak és a tanyavilágnak adott hivatásszerető nevelőket, hanem végzett diákjai közül többen váltak az oktatás és a nevelés irányítóivá, politikai, társadalmi, tudományos, irodalmi, művészeti és sportéletünk kiemelkedő képviselőivé.

Az iskola Kiskunfélegyházán először a mai Móra Ferenc Általános Iskolában nyert elhelyezést, majd 1904-ben költözött jelenlegi otthonába. Az iskolareformok következtében jellege az utóbbi 45 évben többször változott. Az 1956-57-es tanévig bezárólag mint Állami Tanítóképző Intézet, de vele párhuzamosan 1949-50-ig Állami Líceumként is működött. A Líceum 1949-50-től átalakult Állami Pedagógiai Gimnáziummá, mellyel párhuzamosan indult Testnevelési Gimnázium is (az ún. Sportgimnázium).

Mindkét iskolatípus 1953-ban átalakult Testnevelési Szaktanítóképző Intézetté. 1954-től 1958-ig az iskola fokozatosan gimnáziummá alakult. 1962-64-ig fiúgimnázium, majd 1963 szeptemberétől koedukált gimnázium lett. 1967-től biológia-kémia tagozat is működött itt. Az utolsó gimnáziumi osztály 1975-ben érettségizett. 1972-ben kezdődött a gépészeti szakközépiskolai képzés, az iskola jelenleg is hasonló profillal működik, technikusképző intézetként.[1]

Egykori híres diákok, tanárok[szerkesztés]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Sandor Petofi Engineering and Information Technology Vocational School