Perzsa Szovjet Szocialista Köztársaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gilán zászlaja, rajta a perzsa mitikus hős, Káve, a kovács nevével

Perzsa Szovjet Szocialista Köztársaság (Giláni Tanácsköztársaság) egy rövid életű kommunista állam volt a mai Irán területén. 1920 júniusa és 1921 októbere között létezett.

1915-ben megalakult Irán Gilán tartományában a Djangali Mozgalom Mirza Kúcsak Hán vezetése alatt. 1918-ban a Djangali Mozgalom szerződést kötött az Egyesült Királysággal, mely elismerte Mirza Kúcsak Hán uralmát a tartományban. 1919-ben a perzsa kormány orosz zsoldosok segítségével megdöntötte Kúcsak Hán hatalmát.

1920-ban a szovjet kormány segítséget nyújtott a Djangali Mozgalom megmaradt tagjainak, így 1920. június 5-én Mirza Kúcsak Hán kikiáltotta a Perzsa Szovjet Szocialista Köztársaságot, más néven a Giláni Tanácsköztársaságot.

A szovjet–iráni 1921. február 26-i egyezmény értelmében, a szovjet csapatok elhagyták Iránt 1921. szeptember 8-án, aminek következtében 1921 októberében a perzsa kormány helyreállította a központi kormány hatalmát a tartományban. Mirza Kúcsak Hánt elítélték és kivégezték. Az 1979-es iráni forradalom óta sahellenességének köszönhetően államilag hősként tisztelik.