Perzsa Szovjet Szocialista Köztársaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Perzsa Szovjet Szocialista Köztársaság
جمهوری شورایی سوسیالیستی ایران
1920. május1921. szeptember
Perzsa Szovjet Szocialista Köztársaság címere
Perzsa Szovjet Szocialista Köztársaság címere
Perzsa Szovjet Szocialista Köztársaság zászlaja
Perzsa Szovjet Szocialista Köztársaság zászlaja
FővárosaRast
A Wikimédia Commons tartalmaz Perzsa Szovjet Szocialista Köztársaság témájú médiaállományokat.
Gilán zászlaja, rajta a perzsa mitikus hős, Káve, a kovács nevével

A Perzsa Szovjet Szocialista Köztársaság (Giláni Tanácsköztársaság) rövid életű kommunista állam volt Irán északnyugati részén 1920 júniusa és 1921 októbere között.

Az Irán Gilán tartományában 1915-ben Mirza Kúcsak Hán vezetése alatt létrejött Djangali Mozgalom 1918-ban szerződést kötött az Egyesült Királysággal, mely elismerte Mirza Kúcsak Hán uralmát a tartományban. 1919-ben a perzsa kormány orosz zsoldosok segítségével megdöntötte Kúcsak Hán hatalmát.

1920-ban a szovjet kormány segítséget nyújtott a Djangali Mozgalom megmaradt tagjainak, így 1920. június 5-én Mirza Kúcsak Hán kikiáltotta a Perzsa Szovjet Szocialista Köztársaságot, más néven a Giláni Tanácsköztársaságot.

Az 1921. február 26-i szovjet–iráni egyezmény értelmében a szovjet csapatok szeptember 8-án elhagyták Iránt, aminek következtében 1921 októberében a központi kormány helyreállította hatalmát a tartományban. Mirza Kúcsak Hánt elítélték és kivégezték, sahellenessége miatt az 1979-es iráni forradalom óta nemzeti hősként tisztelik.