Pentatomoidea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pajzsos poloskák
Bíboros címeres poloska (Piezodorus lituratus), fiatal imágó
Bíboros címeres poloska (Piezodorus lituratus), fiatal imágó
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Félfedelesszárnyúak (Hemiptera)
Alrend: Poloskák (Heteroptera)
Alrendág: Címerespoloska-alkatúak (Pentatomorpha)
Öregcsalád: Pentatomoidea
Családok
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pajzsos poloskák témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pajzsos poloskák témájú kategóriát.

A Pentatomoidea a félfedelesszárnyúak (Hemiptera) rendjében a poloskák (Heteroptera) alrendjébe tartozó címerespoloska-alkatúak (Pentatomomorpha) alrendág névadó öregcsaládja. A köznyelv „mezei poloskáknak” hívja őket.

Az egyes taxonok meghatározásának nehézségei miatt az öregcsalád tagolása nem egyértelmű. A pajzsos (Scutelleridae) és a címeres poloskákat (Pentatomidae) régebben egy taxonnak tekintették, és még ma is mozgatnak kisebb-nagyobb rendszertani egységeket a két osztály között. Így például a pajzsos poloskaformák (Graphosomatini) nemzetségét újabban[1] a címeres poloskák (Pentatomidae) családjából a pajzsos poloskák (Scutelleridae) közé helyezik át.

Előfordulásuk[szerkesztés]

Megjelenésük, felépítésük[szerkesztés]

Nevüket öt ízből álló (azaz „ötfelé vágott” — penta-toma) csápjukról kapták. Testük domború hátoldalán a középtor hátlemeze (az ún. pajzsocska) jellegzetes, hosszúkás, címer vagy pajzs alakú. A fán lakó fajok színe sokszor élénk (időnként egyes nemzedékeiké is különböző); a talajlakóké többnyire szürkés (rejtőszín).

Életmódjuk, élőhelyük[szerkesztés]

A többnyire élénk mozgású fajokat fákon, virágokon, gyümölcsökön találhatjuk. Egyesek növények, mások kisebb ízeltlábúak nedveit szívogatják, és vannak vegyesen táplálkozók is. Más fajok rejtettebben, a talajon mászkálva élnek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ELTE Állatrendszertani és Ökológiai Tanszék: Csíkos pajzsospoloska (Graphosoma lineatum). [2017. október 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. október 26.)

Források[szerkesztés]