Pecki vára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pecki vára
Pecki grad
Ország Horvátország
Mai településPecki

Épült1551.
Elhagyták1575 után
(lerombolták)
Állapotarom
Típusahegyvidéki
Építőanyaga
Elhelyezkedése
Pecki vára (Horvátország)
Pecki vára
Pecki vára
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 45° 23′ 04″, k. h. 16° 14′ 59″Koordináták: é. sz. 45° 23′ 04″, k. h. 16° 14′ 59″

Pecki vára (horvátul: Pecki grad) egy középkori vár romja Horvátországban, a Sziszek-Monoszló megyei Petrinyához tartozó Pecki határában.

Fekvése[szerkesztés]

A falu északi végében, az Utinja-patak feletti sziklás lejtőn találhatók romjai.

Története[szerkesztés]

Pecki ma is látható várát 1551-ben Klinac és Csuntics váraival egyidejűleg építtette a zágrábi káptalan az Utinja-patak feletti magaslatra. Miután megerősítését nem tartották kifizetődőnek a fokozódó török támadások nyomán 1563-ban Lenkovics Iván főkapitány lerombolását javasolta. A török 1575-ben foglalta el a várat, melynek őrsége részben elmenekült, részben fogságba esett.

A vár mai állapota[szerkesztés]

A vár központját képező torony köré védőfalat húztak, mely az ide menekülő lakosság védelmét szolgálta és hasonló célokat szolgált a vár alatti barlang is. A torony falai, mely egykor három emelet magas volt a mai napig is a második emelet magasságáig állnak. Egykor valószínűleg tető is fedte. A toronyba felvonóhídon át lehetett bejutni, ennek nyomai láthatók az első emelet magasságában levő kapu mellett. Valószínű, hogy a torony körül a védőfal mellett egykor faépületek álltak. Amint az az építőkövek durva faragásából is látszik, a vár nagy sietséggel épült.

Források[szerkesztés]