Paran

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Paran
Paran, Izrael
Héber neve: פָּארָן
Arab neve: پاران
Közigazgatás
Ország Izrael
KörzetDéli körzet
Alapítás éve1971
Irányítószám8514200
Népesség
Teljes népesség435 fő (2015)
Földrajzi adatok
IdőzónaIST, UTC+2
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 30° 21′ 47″, k. h. 35° 09′ 13″Koordináták: é. sz. 30° 21′ 47″, k. h. 35° 09′ 13″
A Wikimédia Commons tartalmaz Paran témájú médiaállományokat.

Paran (héberül: פָּארָן) kis mosav Dél-Izraelben. Az Arabah-völgyben található, körülbelül 100 km-re Eilattól északra, a Közép-Arava Regionális Tanács fennhatósága alá tartozik. 2021-ben a településnek 508 lakosa volt.

Történelem[szerkesztés]

A település Mózes első könyvének egyik szakaszáról kapta a nevét (21:20–21): "Isten azonban vele volt, a fiú pedig nőtt és a pusztában lakott, és íjász lett belőle. És a Paran pusztájában élt. És anyja feleséget vett neki Egyiptom földjéről."

Gazdaság[szerkesztés]

A családi gazdaságok mindegyike 50 dunamon fekszik (50 000 m²). A fő előállított termény a kiváló minőségű paprika és az exportra szánt virág. Ezen kívül a családok közül tizennégy egyenként 40-45 tejelő tehénből álló tehénistállót üzemeltet. A kisebb mezőgazdasági ágak közé tartozik a datolyapálma-termesztés és a pulykatenyésztés is.

Egyes családok más tevékenységekkel egészítik ki bevételeiket, például lovasiskolával, zöldség- és virágpalánták óvodájával, művészeti és kézműves cikkeket gyártó háziiparral, terepjárókkal. 

2008-ban Izraelben az új szabályok nyereségessé tették a napenergia használatát. Egyes családok 50 kWp teljesítményű fotovoltaikus erőművekből (családonként) kezdtek villamos energiát (kereskedelmileg) termelni, felhasználva a térség rengeteg napsütötte óráját és száraz időjárását

Szolgáltatások[szerkesztés]

A mosav számos közösségi szolgáltatást kínál tagjainak, beleértve az óvodát, bölcsődét, tagklubot, ifjúsági klubot, uszodát, garázst, fitneszt, nyilvános kerteket és jól felszerelt könyvtárat, kisboltot.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Paran, Israel című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.