Ugrás a tartalomhoz

Papp Olivér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Papp Olivér
Élete
Született1975 (49 éves)
Vác, Magyarország
Nemzetiségmagyar
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)novella, regény
Első műveSzárnyak nélkül
KiadóiUnderground Kiadó, Fekete Hegy Kiadó
Hatottak ráStephen King, Fekete István, Richard Katz, François Villon
Papp Olivér weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Papp Olivér témájú médiaállományokat.

Papp Olivér (Vác, 1975. október 19. –) kortárs magyar író.

Élete[szerkesztés]

Gyermekkorától írónak készült, 1984-ben, kilenc évesen kezdett első könyvébe (Egy nyaram Magyarkúton), ami természetesen irodalmi értéket még nem képviselt. Az 1990-es években két regénye született, melyeknek kéziratai egy tűz során megsemmisültek, kiadva így sosem lettek. Ebben az évtizedben dobosként megfordult néhány együttesben, 1993-1996-ig a Crosstown Blues zenekarban játszott, 1997-ben a Fisso Fusio formációban és az Oláh Gábor Trióban is zenélt Olaszországban. Egészségügyi problémák miatt le kellett tennie a dobverőt. Ezután ismét az írással kezdett foglalkozni. Mára többkötetes íróként vált ismertté, főként a külhoni magyarság körében, és Mexikóban.

Családjában többen foglalkoztak különböző művészeti ágakkal. Apai nagyapja prímás hegedűs, apja dobos volt, testvére jelenleg is dobol. Rokoni szálak fűzik az Illés zenekar egykori dobosához, Joe Bácsihoz, azaz Körmendi Jánoshoz. Felmenője Huszár Pufi, az egykori remek komikus, filmszínész, aki Charles H. Puffy néven vált híressé Hollywoodban és világszerte, s 1935-ben az irodalomban tett első lépését (Egy kövér ember meséi) csak a történelmi helyzet miatt nem folytathatta, a Gulág pedig sajnos a halálát hozta. Olivér – elmondása szerint – a rá való tekintettel, tisztelettel is folytatja ezt a megkezdett utat. Az 1935-ben megjelent könyvet Olivér újra kiadta, először 2011-ben, majd átdolgozva, kiegészítve, tökéletesítve 2023-ban.

Olivér 2012-ben újságíróként is dolgozott az Amerikai-Magyar Hírújságnál. 2019 december 6-án nagy sikert aratva bemutatták Mexikóban, a Veracruz állambeli Xalapa városában a Carpenter kutyája  című könyvének spanyol nyelvre fordított változatát (El perro del señor Carpenter). A könyvet meghívták a Los Angeles-i spanyol nyelvű könyvek fesztiváljára.

Szépirodalmi novelláit különös élmény olvasni, manapság ritkaságszámba mennek az efféle, lírai lezárásokkal megírt történetek.

Regényei, pszichodrámái letehetetlenek, sallang- és töltelékmentesen, a lényegre koncentrálva ír. Stílusára jellemző a „kiszólás”, a közvetlen hangvétel olvasóival.

Ahogyan a Könyvtárellátó írt róla 2019-ben:

„Pont egy tucat kiadott könyvével Papp Olivér markáns és különös figurája a magyar irodalmi életnek. Öntörvényű, ugyanakkor szellemi felmenőihez – így például Stephen Kinghez, Rejtő Jenőhöz és Francois Villonhoz – igazodva, belőlük is merítve szabályos követhetőséggel bír. Az Álmok boltja című regénye egyszerre pszicho-thriller és misztikus történet. De ezt már megszoktuk tőle.”

Könyvei[szerkesztés]

A spiritualitás ihlette első könyvét, a Szárnyak nélkül-t, mely az író saját reinkarnációs utazásába kalauzol el bennünket. 2009-ben készült el, és 2010-ben jelent meg.

Ezt követte az Emlékek útján című novelláskötet, szintén 2010-ben, mely a szerző gyermekkorába repíti olvasóit, tizenhárom novella segítségével.

Az Egy kövér ember meséi című könyv Huszár Pufi halálának 70. évfordulója alkalmából, 2011-ben került újból kiadásra. Az író fotókkal bővítve újra szerkesztette híres rokona művét. Huszár Pufi nevéhez kötődik az első magyar moziszkeccs, és Berlinben, Hollywoodban és Budapesten több mint száz filmet forgatott. Az Egy kövér ember meséi című kötet 2023-ban jelent meg harmadik kiadásban, átdolgozva, kiegészítve, fantasztikus külső- és belső tartalommal.

Első pszichodrámáját, az Álmok boltja című regényt 2011-ben jelentette meg. Ez a kötet hozta el számára az első amerikai kapcsolatokat, sikereket.

A Látogatók holdfénynél című novelláskötete 2012-ben, 228 oldalon hozott újabb gyermekkori történeteket.

Ugyancsak 2012-ben született meg tollából a Hazafelé című novelláskötet, mely szívének talán legkedvesebb történeteit tárja elénk a dunántúli kis faluból, Igar Vám Szőlőhegyről, ahol Olivér sokszor nyaralt dédszüleinél.

A Levelek a múltból igen különleges kötet 2012-ből, anyai nagyszüleinek a padláson fellelt fiatalkori levelezését dolgozza fel és állít emléket számukra.

2013 elején érkezett a Mielőtt eljön az éjfél című regény, titkokkal, időutazással, rock’n’roll-korszakkal, amerikai autókkal - és persze Amerikával, mint mindegyik regénye.

A Verőcei emlékeim című novelláskötet 2014-ben érkezett. Verőce volt a másik helyszín, ahol vakációit töltötte, anyai nagy- és dédszüleinél. Szeretettel emlékeznek meg ezek a történetek is a gyermekkori barátokról és tanítómesterekről.

Carpenter kutyája lett a címe annak a kötetnek, mely önéletrajzi elemekkel tarkított pszichodráma. 2015-ben jelent meg és később az eddigi legnagyobb sikereket hozta a szerző számára.

Ugyancsak 2015-ben jelent meg Szó-kép-kapcsolat címmel egy, az addigi munkásságából merített idézet-válogatás.

2015-ben két regénye, az Álmok boltja és a Carpenter kutyája lett angolra fordítva.

2016-ban mutatták be A régi környék című novelláskötetét, melyben az író váci emlékeit örökíti meg, különös figyelemmel a számára „mindent” jelentő apai nagyapjával megélt történetekre.

2019 decemberében bemutatták első könyvét (Carpenter kutyája, El perro del señor Carpenter) Mexikóban, a Veracruz állambéli Xalapa városában. Kiadója egy nagy nevű magánegyetem, az Universidad de Xalapa. Könyvbemutatóját a Magyar Nagykövetség és az egyetem rektora nyitották meg. Ez a könyv szép sikereket aratott és hozott szerzőjének.

2020-ban érkezett az Alabama-keringő című kötet tizenegy pszichodráma-novellával. Különös hangulatú, sikeres kötet lett, mely két hónap alatt készült el. A szerző tüdőembólia és szívelégtelenség következtében került kórházba és újraélesztése után „született meg” benne ez a néhány történet, mely elmondása szerint erőteljesen segített neki az életben maradásban és felépülésben. „Ki kell jutnom innen és meg kell írnom” – mondta akkor. Megtette.

2021-ben jelentkezett egy novelláskötettel, mely a Válogatott novellák címet kapta. Régebbi novelláit állította csatarendbe átírva, átdolgozva.

Jelenleg két könyvön dolgozik, az Emlékül Istennek című történelmi regényen, és A Léleknyúzó című pszichodrámán, ami a Carpenter kutyája regényének folytatása lesz.

2020-tól új kiadónál és nyomdánál jelennek meg könyvei, a lehető legjobb minőségben, kemény borítással. A második kiadásokhoz újra írta, átdolgozta, javította az Álmok boltja, a Mielőtt eljön az éjfél és a Carpenter kutyája című regényeit. Ahogyan mondta: „Hogy önmagának is megfeleljenek már, és nyugodt szívvel tehesse olvasói elé.”

Megjelent könyvei[szerkesztés]

 • Szárnyak nélkül (kisregény, 2010)
 • Emlékek útján (novelláskötet, 2010)
 • Egy kövér ember meséi (életrajz, az újrakiadás szerkesztőjeként, 2011)
 • Álmok boltja (pszichothriller, 2011)
 • Látogatók holdfénynél (novelláskötet, 2012)
 • Hazafelé (novelláskötet, 2012)
 • Levelek a múltból (életrajz, 2012)
 • Mielőtt eljön az éjfél (pszichothriller, 2013)
 • Verőcei emlékeim (novelláskötet, 2014)
 • Carpenter kutyája (pszichothriller, 2015)
 • Szó-kép kapcsolat (idézetválogatás, 2015)
 • A régi környék (novelláskötet, 2016)
 • El perro del señor Carpenter (Mexikó, pszichodráma, 2019)
 • Alabama-keringő (pszichodrámák, 2020)
 • Válogatott novellák (novelláskötet, 2021)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Papp Olivér témában.