Papp Ignác János

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Papp Ignác János
Született1847. december 20.
Pócsafalva
Elhunyt1925. január 21. (77 évesen)
Arad
Állampolgárságaromán
SablonWikidataSegítség

Papp Ignác János (Ioan Ignatie Papp, Pócsafalva, 1848. december 20.Arad, 1925. január 21.) aradi román ortodox püspök.

Élete[szerkesztés]

1848-ban született a Bihar vármegyei Pócsafalván. Gimnáziumi tanulmányait Belényesen végezte, Aradon teológiát tanult, majd a román ortodox egyház szolgálatába lépett hivatalnokként. Fiatalon kitűnt adminisztratív tehetségével. 1875-től az aradi szemináriumban tanított egyházi éneket, majd Ioan Mețianu püspök titkára lett. 1892-ben szentszéki egyházi előadóvá és címzetes esperessé nevezték ki. 1899-ben belépett a szerzetesi rendbe. Iosif Goldiș püspök halála után az aradi szentszék elnöke lett és így 1903-ban ő hívta össze a püspökválasztó zsinatot, ahol az aradi görögkeleti egyházmegye püspökévé választották. Megválasztását Ferenc József március 27-én erősítette meg. Méltóságánál fogva tagja volt a magyar főrendiháznak, ahol a közgazdasági és közlekedésügyi bizottság tagja lett. 1918. december 1-én részt vett a gyulafehérvári román nagygyűlésen, ahol az erdélyi románok kimondták Erdély Romániához való csatlakozását.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gelu Neamțu, Mircea Vaida-Voevod, 1 decembrie 1918, Mărturii ale participanților. Ioachim Crăciun: Documente la un sfert de veac de la Marea Unire, vol. II, Editura Academiei Române, București, 2005.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Ioan Ignatie Papp című román Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]