Pamukkale

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pamukkale
Világörökség
Pamukkale mészkőmedencéi
Pamukkale mészkőmedencéi
Adatok
Ország Törökország
Típus Természeti és kulturális helyszín
Kritériumok III, IV, VII
Felvétel éve 1988
Elhelyezkedése
Pamukkale (Törökország)
Pamukkale
Pamukkale
Pozíció Törökország térképén
é. sz. 37° 55′, k. h. 29° 07′Koordináták: é. sz. 37° 55′, k. h. 29° 07′
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Pamukkale témájú médiaállományokat.

Pamukkale, mely szó szerinti fordításban „gyapotvárat” jelent, a világ egyik ritka csodája, és az UNESCO világörökség része. A természeti képződmény Törökországban található, 20 kilométerre Denizli városától. A hófehér mészkőmedencéket a földfelszín alól feltörő, kalcium-hidrogénkarbonátban és szén-dioxidban gazdag, körülbelül 35 °C forrásvíz hozta létre, amikor lezúdult a domboldalon. A helyet már az ókorban is látogatták mint gyógyfürdőt. Pamukkale környezetében több melegvízű forrás is található, melyet az újonnan épült gyógyfürdők és szállodák is használnak. Pamukkale emiatt a modern gyógyturizmus egyik célpontja lett.

Pamukkale testvérvárosa Eger.

Legenda[szerkesztés]

A legenda szerint II. Euménosz pergamoni király lánya váratlanul megbetegedett, és a tudós doktorok nem találták baját. A király jutalmat ajánlott annak, aki meggyógyítja. Egyszer felbukkant egy idős orvos, aki azt javasolta a királynak, vitesse leányát a közeli hegyre, ahol gyógyító erejű forrás fakad, a leány vegyen fürdőt és igyon a vízből. Miután a király lánya valóban meggyógyult, II. Euménosz várost építtetett a helyre fürdőkkel. A város neve Hierapolisz lett, „Szent Város”, ahol többek között a Római Birodalom uralkodói is megfordultak.

Pamukkale jövője[szerkesztés]

Az üdülőhelyen megforduló nagyszámú turista miatt egyre apad a Pamukkalét tápláló vízforrás, és a mészkőmedencék is elkezdtek elszíneződni, emiatt a török kormány intézkedéseket vezetett be a képződmény védelmében. Pamukkáléban csak kijelölt útvonalon lehet közlekedni, meghatározott medencékben lehet fürödni és le kell venni a cipőt. Egyes tudósok véleménye szerint a mészkőmedencéket tápláló forrás körülbelül 40 éven belül teljesen kiapadhat.

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Pamukkale témájú médiaállományokat.

Képek[szerkesztés]