Pamukkale

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Pamukkale
Világörökség
Pamukkale mészkőmedencéi
Pamukkale mészkőmedencéi
Adatok
OrszágTörökország
TípusTermészeti és kulturális helyszín
KritériumokIII, IV, VII
Felvétel éve1988
Elhelyezkedése
Pamukkale (Törökország)
Pamukkale
Pamukkale
Pozíció Törökország térképén
é. sz. 37° 55′, k. h. 29° 07′Koordináták: é. sz. 37° 55′, k. h. 29° 07′
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Pamukkale témájú médiaállományokat.

Pamukkale, mely szó szerinti fordításban „gyapotvárat” jelent, a világ egyik ritka csodája, és az UNESCO világörökség része. A természeti képződmény Törökországban található, 17 kilométerre Denizli városának északi részétől. A hófehér mészkőmedencéket a földfelszín alól feltörő, kalcium-hidrogénkarbonátban és szén-dioxidban gazdag, körülbelül 35 °C-os forrásvíz hozta létre, amikor lezúdult a domboldalon. A helyet már az ókorban is látogatták mint gyógyfürdőt. Pamukkale környezetében több melegvizű forrás is található, melyet az újonnan épült gyógyfürdők és szállodák is használnak. Pamukkale emiatt a modern gyógyturizmus egyik célpontja lett.

Pamukkale testvérvárosa Eger.

Geográfia és történelem[szerkesztés]

Átlagos tengerszint feletti magassága 360 méter, 100–150 méterrel emelkedik a Lükosz folyó síksága fölé. I. e. 1900 körül már lakott volt, őslakói a luvik. I. e. 550–500 között a hely neve Kidrara (Idrara) volt, és a Lükosz völgyében elterülő Hüdrala településhez tartozott, változóan Maniszosz, Kolosszei vagy Laodikeia fennhatósága alatt volt. Hüdrala hanyatlása akkor kezdődött, amikor II. Attalosz pergamoni király templomot építtetett a hegyen, amely hely később Hierapolisz városává nőtte ki magát.

A termálvíz aktív szubvulkáni tevékenységhez kapcsolódik, így a terület kiemelten földrengésveszélyes, a környéket gyakran döntötte romba földrengés. A földmozgások során a források helyzete is változott. Az ókorban még Hierapolisz délkeleti városfala alatt képződtek a teraszok és medencék, a középkorban a délnyugati részre tevődött át, jelenleg pedig épp a kettő között aktívak.

A termálvíz jellemzői:

 • kálium-klorid: 23,5 mg/l
 • nátrium-klorid: 32,5 mg/l
 • kalcium-klorid: 464,5 mg/l
 • magnézium-klorid: 91,1 mg/l
 • vas-klorid: 0,036 mg/l
 • alumínium-klorid: 2,34 mg/l

Az anionok aránya:

 • klór: 53 mg/l
 • nitrát: nagyon kevés
 • szulfát: 675,5 mg/l
 • hidrogén-foszfát: 1,08 mg/l
 • hidrogén-karbonát: 1045,3–1774,8 mg/l
 • inorganikus poliszulfidok: 18 mg/l
 • szén-dioxid: 1144,0 mg/l

Legenda[szerkesztés]

A legenda szerint II. Euménosz pergamoni király lánya váratlanul megbetegedett, és a tudós doktorok nem találták baját. A király jutalmat ajánlott annak, aki meggyógyítja. Egyszer felbukkant egy idős orvos, aki azt javasolta a királynak, vitesse leányát a közeli hegyre, ahol gyógyító erejű forrás fakad, a leány vegyen fürdőt és igyon a vízből. Miután a király lánya valóban meggyógyult, II. Euménosz várost építtetett a helyre fürdőkkel. A város neve Hierapolisz lett, „Szent Város”, ahol többek között a Római Birodalom uralkodói is megfordultak.

Pamukkale jövője[szerkesztés]

A Pamukkalét tápláló vízforrás hozama folyamatosan csökken, és a mészkőmedencék is elkezdtek elszíneződni. Emiatt a török kormány intézkedéseket vezetett be a képződmény védelmében. Pamukkáléban csak kijelölt útvonalon lehet közlekedni, meghatározott medencékben lehet fürödni és le kell venni a cipőt. Egyes tudósok véleménye szerint a mészkőmedencéket tápláló forrás körülbelül 40 éven belül teljesen kiapadhat.[forrás?]

Források[szerkesztés]

 • Mustafa Şahin: Pamukkale, Tevhit Kekeç Archeolog, Researcher of the Bergama Museum, Hitit Color Kartpostal San. İstanbul, 2017.

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Pamukkale témájú médiaállományokat.

Képek[szerkesztés]