Pablo Francisco

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pablo Francisco
Született1974. január 5. (50 éves)
Tucson
Állampolgárságaamerikai[1]
Foglalkozásakomikus

SablonWikidataSegítség

Pablo Ridson Francisco (Tucson, Arizona, 1974. január 5. –) chilei származású amerikai humorista, stand-up comedy specialista, aki népszerűségét a hangutánzásnak köszönheti. Ebben leggyakoribb és népszerű "alanya" a 2008-ban elhunyt film trailer bemondó Don LaFontaine volt.

Életrajza[szerkesztés]

Már koránt kitűnt hangutánzási képességeivel, melyeket tudatosan fejlesztett. Eleinte Temple városában lépett fel stand-up humoristaként, majd 1990-ben a MadTv műsorában tűnt fel. Ezt követően csaknem egy évtizeden keresztül lépett fel rendezvényeken, showkban, és kipróbálta magát szinkronszínészként is. 1998-ban egy zenei albumot adott ki Knee To The Groin címmel. Az áttörés 2000-ben következett be, mikor feltűnt a Comedy Central Bemutatja című műsorban. A sikeres fellépést követően Amerika-szerte népszerűvé vált. 2001-ben összeállt Carlos Mencia-val és Freddy Soto-val, és közös műsorukkal, a The Three Amigos-zal léptek fel.

2006-ban az Ouch! című műsorban 2010-ben a Who You Foolin? című showban szerepelt. Pablo különlegessége a hangutánzás: számos híresség hangját képes meggyőzően reprodukálni, így többek között Jackie Chan-ét, Arnold Schwarzenegger-ét és George Clooney-ét is. Népszerűségét azonban leginkább Don LaFontaine hangjának utánzásával alapozta meg. A 2008-ban elhunyt LaFontaine-t Amerikában az „előzetes-ember”-ként ismerték: az ő hangján szólalt meg ugyanis több mint 5000 filmelőzetes, több százezer reklám és egyéb promóciós hanganyag. Hangja egyértelműen része lett az amerikaiak életének, így Pablo rendkívüli sikereket érhetett el az utánzásával.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  1. inferred from place of birth