PBY Catalina

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
PBY Catalina
Catalina Góraszka 2008 204.JPG

Funkció többcélú repülőcsónak
Gyártó Consolidated Aircraft
Tervező Isaac M. Laddon[1]
Sorozatgyártás 1936–1945
Gyártási darabszám több mint négyezer
Fő üzemeltetők Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada, Nagy-Britannia

Első felszállás 1935. március 28.
Szolgálatba állítás 1936. október
Szolgálatból kivonva 1957. január (az Egyesült Államokban)
A Wikimédia Commons tartalmaz PBY Catalina témájú médiaállományokat.

A PBY Catalina amerikai többcélú hidroplán,[2] melyet 1936–1945 között gyártott a Consolidated Aircraft repülőgépgyár. A második világháború egyik legsokoldalúbb katonai repülőgépe volt, melyet felderítésre,[3][4] tengeri őrjáratozásra, tengeralattjárók elleni harcra, konvojkísérésre, légi mentésre és szállításra is alkalmaztak. Az amerikai légierőnél QA–10 típusjelzéssel állt szolgálatban. A Kanadában gyártott változatok neve Canso volt. Az Egyesült Államokon kívül Kanadában, Nagy-Britanniában és Ausztráliában állt szolgálatban.

Története[szerkesztés]

Valószínűleg emberek ezrei köszönhették életüket a Consolidated PBY Catalina pilótáinak. A paraszolszárnyas, kétmotoros hidroplán és amfíbia a második világháború leglassabban repülő légi járműve volt.[5] Ennek ellenére a PBY kiválóan alkalmas volt a mentési feladatok végrehajtására, mivel robusztus, jól felfegyverzett mivolta miatt a legnehezebb körülmények között is ki tudta menteni az embereket az ellenséges vizekről. A Catalina volt a legnagyobb számban gyártott hidroplán. Tervezése az amerikai tengerészet követelményeinek megfelelően történt, és eszerint nagy hatótávolságú, őrjáratozó, bombázó feladatokra is alkalmas gép született. A Catalina tengeralattjáró-elhárításban és tengeri célpontok elleni küzdelemben is sikeresnek mutatkozott. A PBY, amelyet a szövetséges államok számos légiereje is megrendelt, a második világháborúban több tengerészt és repülőt mentett ki a tengerből, mint bármely más légi jármű. A leghíresebb Catalinák a Black Cats-ek voltak, amelyeket 1942-ben a Csendes-óceán térségében a Japán elleni harcok során vetettek be. Az amerikai repülőgépeket rendszerint a repülőgép-anyahajók látták el üzemanyaggal, élelemmel.

Műszaki adatok (PBY–5A)[szerkesztés]

Consolidated PBY–5A Catalina
 • Motor: két 1217 LE-s (895 kW) Pratt & Whitney R-1830-92 Twin Wasp csillagmotor
 • Max. sebesség: 289 km/h (2135 m-en)
 • Hatótáv: 4096 km
 • Csúcsmagasság: 4480 m
 • Tömeg: üres: 9485 kg; max. felszálló: 16 066 kg
 • Fegyverzet: két 7,62 mm-es géppisztoly az orrban, egy hátrafelé, lefelé a törzsben keresztben elhelyezve, két 12,7 mm-es géppuska az oldalkupolákban, valamint tengeri mentőfelszerelés (felfújható mentőcsónak)
 • fesztáv: 31,70 m
 • hossz: 19,47 m
 • magasság: 6,15 m
 • szárnyfelület: 130,06 m²

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Isaac M. Laddon (angol nyelven)
 2. PBY Catalina (magyar nyelven)
 3. Midway (magyar nyelven)
 4. Walter Lord. Hihetetlen győzelem (magyar nyelven). Háttér Kiadó, Budapest 
 5. Catalina hidroplán (angol nyelven)