Ugrás a tartalomhoz

Ouija

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ouija-tábla a 19. századból.

Az ouija (/ˈwiːdʒə/), más néven beszélő tábla vagy szellemtábla egy lapos tábla, melyen az angol ábécé betűi, a számok 0-tól 9-ig, valamint az "igen", "nem", "hello" és "viszontlátásra" szavak találhatóak, egyéb szimbólumok és ábrák mellett. A táblát egy kis fa- vagy műanyagdarab (planchette) segítségével használják szeánszok alatt. A résztvevők ráhelyezik ujjaikat a planchette-re és annak akaratlan mozgatásával igyekeznek a túlvilágról jövő üzeneteket megfejteni.

A tudományos közösség erősen bírálja és elveti, valamint áltudománynak tartja a táblához kapcsolódó paranormális hiedelmeket. A tábla használatakor fellépő tudattalan izommozgásokat az ideomotoros tevékenység nevű jelenséggel magyarázzák, mely ösztönös izommozgásokat hoz létre.[1] Keresztény felekezetek ugyanakkor óva intenek a tábla használatától, a démoni megszállottság veszélyére hivatkozva. Az okkultisták véleménye is megoszlik a tábla használatáról: egyesek szerint hasznos eszköz lehet a pozitív lelki átalakuláshoz, mások a keresztényekhez hasonlóan figyelmeztetnek annak különösen a „tapasztalatlan felhasználókra” leselkedő veszélyeire.[2]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ouija című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Adams, Cecil: How does a Ouija board work?. The Straight Dope, 2000. július 3. (Hozzáférés: 2010. július 6.)
  2. McRobbie, Linda Rodriguez: The Strange and Mysterious History of the Ouija Board (angol nyelven). Smithsonian Magazine, 2013. október 27. [2019. május 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. március 21.)

További információk[szerkesztés]