Mayotte-füleskuvik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Otus mayottensis szócikkből átirányítva)
Mayotte-füleskuvik
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Bagolyalakúak (Strigiformes)
Család: Bagolyfélék (Strigidae)
Alcsalád: Striginae
Nem: Otus
Faj: O. mayottensis
Tudományos név
Otus mayottensis
(Benson, 1960)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Mayotte-füleskuvik témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Mayotte-füleskuvik témájú médiaállományokat és Mayotte-füleskuvik témájú kategóriát.

A Mayotte-füleskuvik (Otus mayottensis) a madarak (Aves) osztályának a bagolyalakúak (Strigiformes) rendjéhez, ezen belül a bagolyfélék (Strigidae) családjához tartozó faj.

Constantine Walter Benson 1960-ban írta le a fajt, mint a madagaszkári füleskuvik (Otus rutilus) egy új alfaját. 2000-ben ismerték el, mint különálló fajt.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 24 centiméter, szárnyának hossza 16-18 centiméter, tömege a 120 gramm. Testének felső része szürkésbarna színű, sötétebb csíkokkal. Nyakán eléggé feltűnő sötétebb és világosabb tollalkból felváltva álló örvet visel. Farka szürke színű. Arcfátyla szürkésbarna, a szélén sötétebb árnyalattal. Hasa barnásabb, mint a testének felső része. Tollfülei rövidek.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

A faj kizárólag a Comore-szigetek közé tartozó Mayotte szigetén honos. A szigeten előforduló hegyi erdőség lakója.

Életmódja[szerkesztés]

Életmódja kevésbé ismert. Éjszakai életmódú faj, nagyobb rovarokra és egyéb kisebb állatokra vadászik az erdőkben. Szaporodási szokásait eddig nem kutatták.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Természetes állományairól nincsenek pontos adatok. Egyelőre úgy tűnik, hogy korlátozott elterjedési területe ellenére viszonylag gyakori faj.

Ezért a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján a „nem fenyegetett” levő kategóriába sorolja a madarat. Ha az erdőirtás azonban továbbra is intenzív ütemben folytatódik Mayotte szigetén könnyen sodródhat ez a faj is a kihalás közelébe, mint a közeli rokon fajok a Comore-szigetek többi tagján.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mayotte-Zwergohreule című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]