Osztalék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az osztalék az a pénzösszeg, melyet a részvénytársaság a részvény-tulajdonosainak fizet, általában akkor, amikor nyereséget ért el. Amikor egy vállalat hasznot, vagy többletbevételt ér el, akkor annak egy jelentős részét visszaforgatja a vállalkozás fejlesztésébe, míg egy részét osztalékként odaadhatja részvényeseinek. Az osztalékfizetés történhet készpénzben (banki átutalással), vagy a vállalat további részvényeket is adhat a részvényeseknek osztalék címén.[1][2]

Az osztalék értékét egy részvényre lebontva határozzák meg, tehát a részvényesek osztalékhozamát az egy részvény után fizetett osztalék értékének és a birtokukban lévő részvények darabszámának szorzata adja. Magyarországon az osztalékjövedelmet 15%-os mértékű személyi jövedelemadó terheli, melynek összegét a szolgáltató a kifizetés során levonja, így azt nem a magánszemélynek kell megfizetnie az állam felé, ugyanakkor fel kell tüntetnie az osztalékjövedelmet adóbevallásában. A részvénytársaságok számára az osztalékfizetés nem költségként jelenik meg, hanem inkább az adózás utáni jövedelmének újraosztása a részvényesei között. Az eredménytartalék az a pénzösszeg, amelyet a vállalkozás nem oszt szét osztalékként részvényesei közt, valamint amely összeget a részvényesek részvény szekciójában tüntetnek fel a vállalat pénzügyi mérlegében, melyet részvénytőke néven is szoktak nevezni. A magántulajdonban lévő vállalkozások az osztalékfizetést előre rögzített menetrend alapján bonyolítják le, de dönthetnek úgy is, hogy a szokásostól eltérő menetrendet alkalmaznak az osztalékfizetés során.

Az osztalékfizetés szempontjából fontos dátum az úgynevezett szelvényvágás napja, amely az adott napon, vagy a már korábban a részvénytulajdonos birtokába került részvények után jogosítja osztalék kézhezvételére a részvényest.

Források[szerkesztés]

  1. Michael Simkovic, "The Effect of Enhanced Disclosure on Open Market Stock Repurchases", 6 Berkeley Bus. L.J. 96 (2009).
  2. Amedeo De Cesari, Susanne Espenlaub, Arif Khurshed and Michael Simkovic, "The Effects of Ownership and Stock Liquidity on the Timing of Repurchase Transactions", 2010

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dividend című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.