Ostorosi-víztározó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ostorosi-víztározó
Az Ostorosi-víztározó képe északnyugati irányból fotózva. A tó mögött Ostoros húzódik.
Az Ostorosi-víztározó képe északnyugati irányból fotózva. A tó mögött Ostoros húzódik.
Ország(ok) Magyarország
HelyHeves vármegye
Típusmesterséges
Elsődleges forrásokOstoros-patak[1]
Elsődleges lefolyásokOstoros-patak
Felszíni terület30 ha = 0,3 km2
Tszf. magasság170 m
Szigetek0
TelepülésekOstoros
SablonWikidataSegítség

Az Ostorosi-víztározó egy mesterséges a Heves vármegyei Ostoroson, a Bükk déli lábánál. A víztározó a horgászok körében közkedvelt.

Földrajz[szerkesztés]

A 30 hektáron elterülő tavat az Ostoros-patak felduzzasztott vize táplálja és egyúttal ugyanezen patak szállítja el. A tó mellett kelet felől két kiemelkedés dombja húzódik, melyek közül a tó északi részénél fekszik az Aranybika-tető 250 méter magas tömbje, míg tőle délebbre, a tó keleti partján található a Közép-hegy 250 méteres magasságú dombja. A tótól délkeletre fekszik a 260 méter magas Pünkösd-hegy. A tótól keletre erdőség borítja a domboldalakat.

Története[szerkesztés]

A nyolcvanas években alakították ki a tavat, az Ostoros-patakon létesített gát segítségével. A rendszerváltás idején a tó az Egyetértés Szövetkezet és az ostorosi önkormányzat tulajdonában volt. 2002-ben árverésen kelt el a szövetkezet tulajdonrésze. A vételár 75 millió forint volt. A korábban fürdésre is használt tavat ettől kezdve már csak a horgászok vehették igénybe, mert az új tulajdonos nem járult hozzá a szabadtéri fürdőzéshez.

Élővilága[szerkesztés]

A tóban több telepített halfaj is megtalálható, mint például az európai harcsa (Silurus glanis), keszeg, kárász, busa, ponty, amur (Ctenopharyngodon idella), csuka (Esox lucius), süllő (Sander lucioperca) és a törpeharcsa (Ameiurus nebulosus).

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gyönyörű tó bújik meg az ostorosi szőlőhegyek ölelésében. sokszinuvidek.24.hu. (Hozzáférés: 2018. május 27.)