Ugrás a tartalomhoz

Ossoliński-ház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ossoliński-ház
OrszágLengyel–Litván Unió
AlapítóJan Ossoliński
A Wikimédia Commons tartalmaz Ossoliński-ház témájú médiaállományokat.

Az Ossoliński család, Ossoliński-ház (többes szám: Ossolińscy) egy lengyel nemesi család neve. Mivel a lengyel mellékneveknek különböző nemű alakjai vannak, az Ossolińska a család női tagját jelöli.

Története[szerkesztés]

Az Ossolińskik lengyel főnemesi család voltak, akik a történelmi évkönyvekben a 14. század elején tűntek fel. A család a kis-lengyelországi Ossolinból származott. A család ősatyja Ossolini János, a korona nagy marsalljának és krakkói várnagynak, Tęczyn Nawoj fia volt. Jan volt a fő örököse annak a birtoknak, amelyet Nawoj a halála után hagyott hátra. A középkori lengyelországi hagyományoknak megfelelően a család fő székhelyéről származó vezetéknevet kezdte használni.

Jerzy Ossoliński korona nagykancellár 1633-ban örökös fejedelmi címet kapott VIII. Orbán pápától, majd 1634-ben hasonló címet, Reichsfürst címet kapott II. Ferdinánd császártól is. Egy másik címet pedig Jerzy unokatestvére, Franciszek Maksymilian Ossoliński kapott 1736-ban XV. Lajos, Franciaország királya által. Mindkét cím 1790-ben kihalt. Józef Maksymilian Ossoliński Bécsben összegyűjtött híres könyvtárát Lwówba helyezte át, ahol 1817-ben az Ossoliński Intézetet helyezte el.

Az Ossoliński-ház nevezetesebb tagjai[szerkesztés]

Palotái és kastélyai[szerkesztés]

Bibliográfia[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ossoliński című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.