Oslo Damekor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oslo Damekor
Információk
Alapítva1870. december 3.
KarmesterMarianne Husby Berg
Az Oslo Damekor weboldala
SablonWikidataSegítség

Az Oslo Damekor (Oslói hölgykórus) nevű norvég női énekkart 1870-ben alapították Oslóban. A kórus 1936 óta – az 1945 tavaszi bombázások kivételével – ugyanazon a helyen, az Oslo Maskinistforenings (Oslói Gépészegyesület)nek az Ibsen-múzeum feletti helyiségeiben tartja próbáit. Az énekkarnak 2014 óta 25 énekes a tagja. Repertoárjuk népdalokat és klasszikus, valamint modern kórusműveket is magába foglal.

Története[szerkesztés]

Az Oslo Damekor 1870. december 3-án alakult meg Christiania Arbeidersamfunds Kvinnesangforening (A christianiai munkás önsegélyező egylet női énekkara) néven.[1] A kezdetekkor a kórusnak több mint 100 tagja volt. Havonta 13 öre tagdíjat kellett fizetniük, de csak azoknak, akik ezt megtehették. Száz évvel később a tagok száma 65 volt, a tagdíj pedig 20 korona. 1925-től a norvég főváros nevének megváltozásával kapta a kórus a mai nevét.

Az Oslo Damekor ott volt a között a 8000 énekes között, akik ünnepélyesen fogadták a második világháború után hazatérő norvég királyi családot. Ugyanabban az évben Olaf akkori trónörökös megjelent az együttes 75 éves jubileumán. 1970-ben, a kórus 100. évfordulóján V. Olaf norvég király és a trónörökös pár is ott volt a hallgatóság soraiban.

Az énekkar számára fennállása alatt neves szerzők sok művet írtak, köztük Johan Kvandal (zene) és Einar Skjæraasen (szöveg) a Stille című ismert kórusművüket.

Magyarországi fellépés[szerkesztés]

2015 decemberében a kórus részt vett a hagyományos budapesti adventi kóruskoncerten és december 4-én nagy sikerrel lépett fel a Felsővízivárosi Szent Anna-plébániatemplomban.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az énekkar honlapja. [2014. október 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. december 6.)
  2. A budapesti norvég nagykövetség honlapja. [2015. december 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. december 6.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Oslo Damekor című norvég (Bokmål) Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap