Oruro

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oruro
Oruro látképe
Oruro látképe
Oruro címere
Oruro címere
Oruro zászlaja
Oruro zászlaja
Közigazgatás
Ország Bolívia
Jogállásváros
Alapítás éve1606 november 1.
PolgármesterRossío Pimentel
Népesség
Teljes népesség264 683 fő (2012)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság3710 m
Terület1633 km²
Elhelyezkedése
Térkép
d. sz. 17° 58′, ny. h. 67° 07′Koordináták: d. sz. 17° 58′, ny. h. 67° 07′
Oruro weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Oruro témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Oruro város Bolíviában, Oruro megye székhelye. Lakossága több mint 250 000 fő (2010). La Paztól és Sucrétól is nagyjából egyenlő távolságra fekszik a két város között, 3710 méteres tengerszint feletti magasságban. A várost 1606. november 1-jén alapította Don Manuel Castro de Padilla a közeli ezüstbányák miatt. A település a Real Villa de San Felipe de Austria nevet kapta az akkori spanyol uralkodóról, III. Fülöpről, később a helyi bennszülött törzsről az Uru-Ururól nevezték át Orurora. Az ezüstbányák kimerülése miatt Oruro elhagyatottá vált, de a 19. század végére ismét fontos bányászati központ lett az ón miatt. Egy ideig a térség volt az ón legfontosabb forrása az egész világon, azonban az ónbányák is fokozatosan kimerültek, így a város ismét visszaesett a fejlődésben. A turizmus azonban hamar jelentős bevételi forrássá lépett elő, ugyanis a minden évben megrendezésre kerülő oruroi karnevál, a Diablada Dél-Amerika egyik legnagyobb folklór rendezvényévé lépett elő. A város híres szülötte Alejandro Mario Yllanes (1913–1960) ajmara származású festő.[2]

Földrajz és éghajlat[szerkesztés]

Oruro városképe
A Poopó-tó

A város az Uru-Uru és a Poopó elnevezésű sós tavaktól északra fekszik, nagyjából három órai autóútra La Paztól. 3710 méter tengerszint feletti magasságával a hideg hegyvidéki éghajlat jellemző rá. A legmelegebb augusztustól októberig van, még a nyári esőzések előtt. Májustól kora júliusig azonban nem ritkák a -20 °C-os fagyok sem. Annak ellenére, hogy a város igen száraz területen fekszik, novembertől márciusig meglehetősen sok csapadék hullik. A Köppen Éghajlati Rendszere leírja az éghajlatot trópusi és szubtrópusi sztyeppeként, rövidítve BSk.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 2012 Bolivian census
  2. Raynor, Vivien. ART; Works by a Vanished Bolivian Painter. New York Times. 1992. április 5. (hozzáférve: 2011. április 9.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Oruro, Bolivia című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
Commons:Category:Oruro
A Wikimédia Commons tartalmaz Oruro témájú médiaállományokat.