Ugrás a tartalomhoz

Ortáns

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Két dimenzióban négy ortáns van, a síknegyedek

Az ortáns vagy hiperoktáns a koordinátageometriában a síknegyed és a térnyolcad általánosítása dimenziós euklideszi terekre.

Általában az ortáns az dimenziós euklideszi terekben egymásra kölcsönösen ortogonális féltér metszete. Mivel az előjelek egymástól függetlenül választhatók, azért az dimenziós euklideszi terekben ortáns van.

A síknegyedeket, illetve a térnyolcadokat nyílt halmazokként definiálják, azaz a tengelyek, illetve koordinátasíkok nem tartoznak egyikhez sem. Azonban értelmezhetők a zárt ortánsok, ami a szigorú egyenlőtlenségek helyett csak nemnegativitást, vagy nempozitivitást kötnek ki:

ε1x1 ≥ 0      ε2x2 ≥ 0     · · ·     εnxn ≥ 0,

ahol minden εi a +1 vagy a −1 értéket veszi fel.

A nyílt ortánsok definíciója hasonló:

ε1x1 > 0      ε2x2 > 0     · · ·     εnxn > 0,

ahol minden εi a +1 vagy a −1 értéket veszi fel.

Dimenzió szerint az ortánsok:

  • Egy dimenzióban a nulla által kettéosztott számegyenes pozitív, illetve negatív fele.
  • Két dimenzióban a síknegyedek.
  • Három dimenzióban a térnyolcadok.

John Conway definiálta az -ortoplex fogalmát az ortáns komplexből, mint szabályos politóp dimenzióban, szimplex lappal, ortánsokként eggyel.[1]

A nemnegatív ortáns az első síknegyed, illetve térnyolcad általánosítása, melyben minden koordináta pozitív. Ennek jelentőősége van sok optimalizációs problémában.

Lásd még[szerkesztés]

  • Keresztpolitóp (vagy ortoplex) - szabályos politópok n dimenzióban, melyek konstruálhatók úgy, hogy egy szimplex lapjuk van minden ortánsban.
  • Hiperkocka - szabályos politópok n dimenzióban, melyek konstruálhatók úgy, hogy egy csúcsuk van minden ortánsban.
  • Ortotóp - A téglalap általánosítása n-dimenzióban, konstruálható úgy, hogy egy csúcsa van minden ortánsban.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. The Cell Structures of Certain Lattices, Miscellanea Mathematica. Berlin: Springer, 71–107. o.. DOI: 10.1007/978-3-642-76709-8_5 (1991). ISBN 978-3-642-76711-1 

Forrás[szerkesztés]

  • The facts on file: Geometry handbook, Catherine A. Gorini, 2003, isbn = 0-8160-4875-4, p.113

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Orthant című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.