Olsen bandája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Olsen bandája
Olsen-banden
(Olsen-banden)
1968-as dán film
Rendező Erik Balling
Producer Bo Christensen
Műfaj
  • filmvígjáték
  • heistfilm
Forgatókönyvíró Erik Balling
Henning Bahs
Főszerepben Ove Sprogøe
Morten Grunwald
Poul Bundgaard
Zene Bent Fabricius-Bjerre
Operatőr Jeppe Jeppesen
Claus Loof
Vágó Ole Steen Nielsen
Gyártás
Ország Dánia
Nyelv dán
Játékidő 77 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Nordisk Film
Bemutató1968. október 11. (Dánia)
Korhatár12 II. kategória (F/4291/J)
További információk

Az Olsen bandája egy 1968-as dán film. Az első része a 15 részes Olsen-banda filmsorozatnak. Bemutatója 1968. október 11-én volt Dániában.

A filmsorozat a bűnügyi filmek paródiája, helyenként börleszk-elemekkel.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A film legelején Egon, Benny és Kjeld egy trafikost akarnak kirabolni. Szerda este, mert ilyenkor a totó-fogadásokból sok pénz marad ott. Megvárják, míg a biztonsági őr elhagyja a helyszínt. A kirakatot véletlenül betörik, ennek hatására a rendőrség egy pillanat alatt a helyszínre ér. Benny és Kjeld elszaladnak, de Egon csak elsétál, úgy tesz, mintha nem lett volna köze hozzá. Azonban elkapják és bebörtönzik.

Egon a börtönben kidolgoz egy tervet, ami egy 12 millió koronát érő német műkincs elrablását tűzi célul. Betérnek kedvenc kocsmájukba, ahol az emeleten, a kétes erkölcsű manikűrös lányoknál részletesen ismerteti Egon a többiekkel tervét. A banda úgy tervezi, hogy a pénzből elutaznak Mallorcára. A tárgyat magas szintű védelmi rendszer óvja. Egy megfigyelőrendszerrel Mortensen felügyelő kíséri figyelemmel a műtárgyat, a rendőrfőnök parancsára. Ha valaki megérinti az üveg felületét, akkor megszólal a riasztó és a tárgy lesüllyed egy biztonságos terembe, a rendőrség azonnal értesítést kap és kimegy a helyszínre.

Lemérik, mennyi időbe telik, míg kiérnek a reptérre. Ez 9 perc 27 másodperc időt vesz igénybe. Megnézik mekkora súlyú dinamitra van szükség a csatorna-alagút felrobbantásához (5 gramm). Knippelsbro-ig 3 perc 12 másodperc, a víztoronyig 1 perc 40 másodperc, míg az autópályáig 2 perc 20 másodperc szükséges. Úgy tervezik, hogy Kjeld felesége, gyerekei és Benny barátnője, Ulla a repülőtéren várnak majd. Lemérték azt is, hogy milyen hosszú a terem (13 méter) és, hogy a felügyelőnek mennyi ideig tart, míg kiér a megfigyelőszobából az utcára.

A filmben szereplő Dán Nemzeti Művészeti Múzeum épülete

Benny lefoglalja a repülőjegyeket, de Egon szerint előre kell megvenni. A repülőjegyek ára 4398 korona, de nincs annyi pénzük, így Benny a barátnőjével egy szerződést akar aláíratni, de ő már bundát vett a pénzen. Másik megoldásként Kjeld fiától, Børge-tól akarják este elcsenni. A fiú egy csapdát állít, amivel leleplezi a tolvajokat. Kjeld felesége, Yvonne is belép a szobába, aki szintén ellenzi a fiú kizsákmányolását, de Egon szerint (mivel a fiú még csak 14 éves) apja "jogosan felhasználhatja" fia pénzét.

Mivel az előkészületek rendben lezajlanak, rátérnek a terv véghezviteléhez. Így lemennek a szennyvízcsatornába, míg a múzeum előtt az egyik manikűrös egy autóban vár, és Kjeld fiatalabb gyermeke a kiállításon van. A csatornában 13 és fél méterre egy buszmegálló oszlopa belóg, amit elfűrészelnek, hogy tovább tudjanak menni. Újabb 13 méter megtétele után Egon bejelöli a falat és elhelyezi a dinamitot. A robbantás sikeres, amit a múzeum előtt álló kocsival lepleznek. Ugyanis olyan hangja volt, mintha az autó lerobbant volna. Mortensen kiszalad, hogy megbírságolja a tulajdonosát, míg a bent lévő gyerek egy másiknak rágót ajánl fel, ha megérinti a tárgyat védő üveget. Ő megteszi, aminek hatására lesüllyedt a tárgy, egyenesen Olsenékhez. Ők felmarkolják és elhagyják a helyszínt.

A rendőrség talál egy nyomot, Benny barátnőjének, Ulla-nak fényképét, ami alapján rájönnek, hogy az Olsen-banda állhat az ügy hátterében. A reptér felé kifogy az üzemanyaguk, ezért megállnak az autópálya szélén. Egy rendőrautó megáll, majd elvontattatják az autót, mivel több hibát is felfedeznek a járműben. Mivel benne maradt a kincs, ezért elmennek a rendőrségi parkolóba, ahol egy kutya nehezíti meg a dolgukat. A helyszínre érkezik Mortensen is, akit a kutya elüldöz. A banda a tárgyat behelyezi egy babakocsiba, majd odébbállnak és betérnek a kocsmába a manikűrösökhöz. Yvonne észreveszi az utcán lévő babakocsit és felhúzza magát. Ulla is megérkezik, aki összekap Bennyvel, mikor közli vele, hogy gyermeket vár. Yvonne elviszi a babakocsit, ezért gyorsan utánaerednének, ha nem jelent volna meg Mortensen. Beszállnak az autóba, de mivel fogytán volt a benzin, egy kútnál megálltak. A tankolás 47,50-be került volna, de telefonálásra hivatkozva bemennek a házba, ahonnan egy hátsó ajtón kiosonva elviszik a benzinkutas autóját, aki utánuk ered. A rendőrség éppen ezért a benzinkutast kapja el, aki magyarázkodás után tisztázza a helyzetet, így a banda ismét kereszttűzbe kerül.

A film végén lévő bírósági épület, ahol a banda banánt kezd árulni

Megállnak egy lerobbant kocsisnál. Benny könnyedén megszereli az autót, így sikerült autót cserélniük. Sajnos ennek a kocsinak is kifogyóban van az üzemanyaga, ezért megállnak egy építkezésnél. A kint parkoló autót egy motoros rendőr észreveszi és felírja az adatait. Ezt követően hamarosan megérkeznek a manikűrös lányok, hogy segítsenek a három kasszafúrónak. Mortensen elakad, ezért felhívja a seriffet, hogy kapják el őket. A seriff 4 motoros rendőrt küld a nyomukba, akik megérkeznek az építkezés helyszínére. Egonék elbújnak az egyik épületben, míg a rendőrök bemennek és ott a manikűrös lányok lefoglalják őket. Olsenék elhajtanak. Később megállnak, mert Mortensen utoléri őket, aki beszállítja a kocsiba mindhármukat. Ezt követően felhívja a rendőrfőkapitányt, a sofőr pedig egy meglátogat egy fát. Ezt a helyzetet kihasználva elviszik a rendőrautót. Egy útzárnál a rendőrök elengedik a rendőrkocsiban ülő bandát, míg az őket üldöző Mortensent megállítják. Ezzel egérutat nyernek.

Mivel a babakocsi és a benne lévő kincs még mindig Kjeld feleségénél, Yvonne-nál van, ezért kimennek a vonat-pályaudvarra, hogy megszerezzék tőle. A vonat sajnos elindul, de sikerül felszállniuk. Kjeld bemegy feleségéhez, Benny és Egon kint várt az ajtóknál. Kjeldnek megsérti a feleségét, így nem tudja megszerezni a poggyász papírjait. A kalauz kéri a jegyüket, de nincs náluk elég pénz, hogy ki tudják fizetni. Ezért leszállították őket a következő megállónál. A trió felszáll a tehervagonba, de azt lekapcsolják. Egon a váltónál vár, átkapcsolja, és pont Mortensen rendőrautójába csapódik (aki épp a vonat elindulása után ér ki a helyszínre).

Egy bútorgyártó kisteherautóba szállnak, de az túl lassú, így Mortensen futva is fel tud szállni a hátul kinyitott ajtóval közlekedő járműbe. Egy emelkedőnél kiesik a babakocsi és a két bent lévő zongora. Egyiken Kjeld, aki az árutérben utazott, másikon Mortensen. Egon ezt észreveszi és gyorsan visszafordulnak. Miután leérnek a lejtőről és utolérik őket, rájönnek, hogy nincs is a babakocsiban. Valójában Yvonne fiánál van, akik egy kompra várnak. Egon elindul a teherautóval, de a többiek besokallnak. Benny barátnője megjelenik és bejelenti, hogy szerzett egy lakást Brøndbyøsterben. Ezt követően Yvonne is megjelenik az egész családdal (akik végül nem szálltak fel a kompra).

Egon kiér a kikötőbe és eladja 5 koronáért a kisteherautót. A vevő kevesellve az árat felhívja a rendőrséget. Mortensen veszi fel, aki megtudja, hogy 7 perce van a következő komp indulásáig kiérni a kikötőbe.

Yvonne fia beviszi a rendőrségre a kincstárgyat, hogy megkapja az érte járó díjat. Egont elkapják és 2 év börtönbüntetést kap. Szabadulása után a banda illegális banán árusításba kezd, amit Mortensen nem néz jó szemmel.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Egon Olsen Ove Sprogøe Dobránszky Zoltán
Benny Frandsen Morten Grunwald Vitay András
Kjeld Jensen Poul Bundgaard Koroknay Géza
Mortensen nyomozó Peter Steen Tahi József
Yvonne Kirsten Walther Kiss Erika
Børge Jes Holtsø Simonyi Balázs
rendőrfőkapitány Poul Reichhardt Makay Sándor
Ulla Lotte Tarp Nyírő Bea
Connie Grethe Sønck Némedi Mari
seriff Ole Monty
Tjener Hansen Paul Hagen Csuha Lajos

DVD kiadás[szerkesztés]

Magyarországon a Mirax jelentette meg mind a 14 részt DVD-n. A lemezen 4:3-as magyar nyelvű változat, valamint 16:9-es dán nyelvű változat helyezkedik el. A felirat csak angol nyelven érhető el. A szinkront a Hungarofilm megbízásából a Liget Stúdió készítette.

Érdekességek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]