Olsen bandája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Olsen bandája
Olsen-banden
(Olsen-banden)
1968-as dán film
Rendező Erik Balling
Producer Bo Christensen
Műfaj
  • filmvígjáték
  • heist film
Forgatókönyvíró Erik Balling
Henning Bahs
Főszerepben Ove Sprogøe
Morten Grunwald
Poul Bundgaard
Zene Bent Fabricius-Bjerre
Operatőr Jeppe Jeppesen
Claus Loof
Vágó Ole Steen Nielsen
Gyártás
Ország Dánia
Nyelv dán
Játékidő 77 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Nordisk Film
Bemutató 1968. október 11. (Dánia)
További információk

Az Olsen bandája egy 1968-as dán film. Az első része a 15 részes Olsen-banda filmsorozatnak. Bemutatója 1968. október 11-én volt Dániában.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Egon Olsen Ove Sprogøe Dobránszky Zoltán
Benny Frandsen Morten Grunwald Vitay András
Kjeld Jensen Poul Bundgaard Koroknay Géza
Mortensen nyomozó Peter Steen Tahi József
Yvonne Kirsten Walther Kiss Erika
Børge Jes Holtsø Simonyi Balázs
rendőrfőkapitány Poul Reichhardt Makay Sándor
Ulla Lotte Tarp Nyírő Bea
Connie Grethe Sønck Némedi Mari
seriff Ole Monty
Tjener Hansen Paul Hagen Csuha Lajos

Történet[szerkesztés]

A film legelején Egon, Benny és Kjeld egy trafikost akarnak kirabolni. Szerda este, mert ilyenkor a totó-fogadásokból sok pénz marad ott. Megvárják, míg a biztonsági őr elhagyja a helyszínt. De a kirakatot véletlenül betörik, és ennek hatására a rendőrség egy pillanat alatt a helyszínre ér. Benny és Kjeld elszaladnak, de Egon csak elsétál, úgy tesz, mintha nem lett volna köze hozzá. Azonban elkapják és bebörtönzik.

Egon a börtönben kidolgozott egy tervet, ami egy 12 millió koronát érő német műkincs elrablását tűzi célul. Betérnek kedvenc kocsmájukba, ahol az emeleten, a kétes erkölcsű manikűrös lányoknál részletesen ismerteti Egon a többiekkel tervét. A banda úgy tervezi, hogy a pénzből elutaznak Mallorcára. A tárgyat magas szintű védelmi rendszer óvja. Egy megfigyelő rendszerrel Mortensen felügyelő kíséri figyelemmel a műtárgyat, a rendőrfőnök parancsára. Ha valaki megérinti az üveg felületét, akkor megszólal a riasztó és a tárgy lesüllyed egy biztonságos terembe, a rendőrség azonnal értesítést kap és kimegy a helyszínre.

Lemérik, mennyi időbe telik, míg kiérnek a reptérre. Ez 9 perc 27 másodperc időt vesz igénybe. Megnézik mekkora súlyú dinamitra van szükség a csatorna-alagút felrobbantásához (5 gramm). Knippelsbroig 3 perc 12 másodperc, a víztoronyig 1 perc 40 másodperc, míg az autópályáig 2 perc 20 másodperc szükséges. Úgy tervezik, hogy Kjeld felesége, gyerekei és Benny barátnője, Ulla a repülőtéren várnak majd. Lemérték azt is, hogy milyen hosszú a terem (13 méter) és, hogy a felügyelőnek mennyi ideig tart, míg kiér a megfigyelőszobából az utcára.

A filmben szereplő Dán Nemzeti Művészeti Múzeum épülete.

Benny lefoglalja a repülőjegyeket, de Egon szerint előre kell megvenni. A repülőjegyek ára 4398 korona, de nincs annyi pénzük, így Benny, barátnőjével egy szerződést akart aláíratni, de ő már megtette ezt és egy bundát vett belőle. Másik megoldásként Kjeld fiától, Børge-tól akarják este elcsenni. A fiú egy csapdát állított, amivel leleplezte a tolvajokat. Kjeld felesége, Yvonne is belépett a szobába, aki szintén ellenezte a fiú kizsákmányolását, de Egon szerint (mivel a fiú még csak 14 éves) apja "jogosan felhasználhatja" fia pénzét.

Mivel az előkészületek rendben lezajlottak, rátérnek a terv véghezviteléhez. Így hát lemennek a szennyvízcsatornába, míg a múzeum előtt az egyik manikűrös egy autóban vár, és Kjeld fiatalabb gyermeke a kiállításon van. A csatornában 13 és fél méterre egy buszmegálló oszlopa belóg, amit elfűrészelnek, hogy tovább bírjanak menni. Újabb 13 méter megtétele után Egon bejelöli a falat és elhelyezi a dinamitot. A robbantás sikeres volt, amit a múzeum előtt álló kocsival lepleztek. Ugyanis olyan hangja volt, mintha az autó lerobbant volna. Mortensen kiszaladt, hogy megbírságolja a tulajdonosát, míg a bent lévő gyerek egy másiknak rágót ajánlott fel, ha megérinti a tárgyat védő üveget. Ő megtette, aminek hatására lesüllyedt a tárgy, egyenesen Olsenékhez. Ők felmarkolták és elhagyták a helyszínt.

A rendőrség talált egy nyomot, Benny barátnőjének, Ulla-nak fényképét, ami alapján rájöttek, hogy az Olsen-banda állhat az ügy hátterében. A reptér felé kifogy az üzemanyaguk, ezért megállnak az autópálya szélén. Egy rendőrautó megáll, majd elvontattatják az autót, mivel több hibát is felfedeztek a járműben. Mivel bennemaradt a kincs, ezért elmentek a rendőrségi parkolóba, ahol egy kutya nehezítette meg a dolgukat. A helyszínre érkezett Mortensen is, akit a kutya elüldözött. A banda a tárgyat behelyezte egy babakocsiba, majd odébbálltak és betértek a kocsmába a manikűrösökhöz. Yvonne észreveszi az utcán lévő babakocsit és felhúzza magát. Ulla is megérkezik, aki összekap Bennyvel, mikor közli vele, hogy gyermeket vár. Yvonne elviszi a babakocsit, ezért gyorsan utánaerednének, ha nem jelent volna meg Mortensen. Beszállnak az autóba, de mivel fogytán volt a benzin, egy kútnál megálltak. A tankolás 47,50-be került volna, de telefonálásra hivatkozba bementek a házba, ahonnan egy hátsó ajtón kiosonva elvitték a benzinkutas autóját, aki utánuk eredt. A rendőrség éppen ezért a benzinkutast kapta el, aki magyarázkodás után tisztázta a helyzetet, így a banda ismét kereszttűzbe került.

A film végén lévő bírósági épület, ahol a banda banánt kezd el árulni.

Megállnak egy lerobbant kocsisnál. Benny könnyedén megszereli az autót, így sikerült autót cserélniük. Sajnos ennek a kocsinak is kifogyóban volt az üzemanyaga, ezért megálltak egy építkezésnél. A kint parkoló autót egy motoros rendőr észrevette és felírta az adatait. Ezt követően hamarosan megérkeztek a manikűrös lányok, hogy segítsenek a három kasszafúrónak. Mortensen elakadt, ezért felhívta a sherifet, hogy kapják el őket. A sherif 4 motoros rendőrt küldött a nyomukba, akik megérkeznek az építkezés helyszínére. Egonék elbújnak az egyik épületben, míg a rendőrök bementek és ott a manikűrös lányok lefoglalták őket. Olsenék elhajtottak. Később megálltak, mert Mortensen utolérte őket, aki beszállítja a kocsiba mindhármukat. Ezt követően felhívja a rendőrfőkapitányt, a sofőr pedig egy meglátogat egy fát. Ezt a helyzetet kihasználva elvitték a rendőrautót. Egy útzárnál a rendőrök elengedték a rendőrkocsiban ülő bandát, míg az őket üldöző Mortensen-t megállították. Ezzel egérutat nyertek.

Mivel a babakocsi és a benne lévő kincs még mindig Kjeld feleségénél, Yvonne-nál van, ezért kimennek a vonat-pályaudvarra, hogy megszerezzék tőle. A vonat sajnos elindul, de sikerül felszállniuk. Kjeld bemegy feleségéhez, Benny és Egon kint várt az ajtóknál. Kjeldnek sikerült megsértenie feleségét, így nem tudta megszerezni a poggyász papírjait. A kalauz kérte a jegyüket, de nem volt náluk elég pénz, hogy ki tudják fizetni. Ezért leszállították őket a következő megállónál. A trió felszállt a tehervagonba, majd lekapcsolták azt. Egon a váltónál várt, átkapcsolta, és pont Mortensen rendőrautójába csapódott (aki épp a vonat elindulása után ért ki a helyszínre).

Egy bútorgyártó kisteherautóba szálltak, de túl lassú volt, így Mortensen futva is fel tudott szállni a hátul kinyitott ajtóval közlekedő járműbe. Egy emelkedőnél kiesik a babakocsi és a két bent lévő zongora. Egyiken Kjeld, aki az árutérben utazott, másikon Mortensen. Egon ezt észreveszi és gyorsan visszafordulnak. Miután leérnek a lejtőről és utolérik őket, rájönnek, hogy nincs is a babakocsiban. Valójában Yvonne fiánál van, akik egy kompra várnak. Egon elindul a teherautóval, de a többiek besokallnak. Benny barátnője megjelenik és bejelenti, hogy szerzett egy lakást Brøndbyøsterben. Ezt követően Yvonne is megjelenik az egész családdal (akik végül nem szálltak fel a kompra). Egon kiért a kikötőbe és eladta 5 koronáért a kisteherautót. A vevő keveselve az árat felhívta a rendőrséget. Mortensen vette fel, aki megtudta, hogy 7 perce van a következő komp indulásáig kiérni a kikötőbe.

Yvonne fia bevitte a rendőrségre a kincstárgyat, hogy megkapja az érte járó díjat. Egont elkapják és 2 év börtönbüntetést kap. Szabadulása után a banda illegális banán árusításba kezd, amit Mortensen nem néz jó szemmel.

DVD kiadás[szerkesztés]

Magyarországon a Mirax jelentette meg mind a 14 részt DVD-n. A lemezen 4:3-as magyar nyelvű változat, valamint 16:9-es dán nyelvű változat helyezkedik el. A felirat csak angol nyelven érhető el. A szinkront a Hungarofilm megbízásából a Liget Stúdió készítette.

Érdekességek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]