Oldfield-folyó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oldfield
Közigazgatás
Országok Ausztrália
ÁllamokNyugat-Ausztrália
RégiókGoldfields-Esperance
Földrajzi adatok
Hossz95 km
Forrásszint329[1] m
Vízgyűjtő terület2479[2] km²
ForrásYilgarn-fennsík
TorkolatIndiai-óceán
Térkép
SablonWikidataSegítség

Az Oldfield Nyugat-Ausztrália Goldfields-Esperance régiójában található időszakos vízfolyás, amely a szárazföld belsejében, a tengerparttól 95 km-re ered a Yilgarn-fennsíkon. A folyó forrása 329 méteres tengerszint feletti magasságban található. Innen délkeleti irányban halad tovább, majd keresztülfolyik a South Coast Highway alatt Munglinup közelében.

A folyó felső szakaszán a finoman hullámzó homokkődombok közt folyik, melyekbe lankás oldalú völgyet váj a számos gránitszirt kiszögellései között, majd az iszapkőből álló részeken mélyebb völgyeket vág az üledékes takaróba, mielőtt elérné a partvidék síkságát. A folyó ezen a szakaszon folyik össze a Munglinuppal, mielőtt az Indiai-óceánba tölcsértorkolattal beleömlene.

A folyó másik mellékfolyója a Cooinup-patak (Cooinup Creek).

A folyó vizének magas - és ásványianyag tartalma van, mérsékelt a hordalékszállító képessége és az árvízveszély a folyó mentén.[3]

Az Oldfield folyó neve Michael Simon Dempster, 1866-ban írt levelében tűnik fel először, amely vélhetően Augustus Frederick Oldfield botanikus nevére utal, aki Nyugat-Ausztrália déli részein gyűjtött növényeket. A folyót valószínűleg a Jerramungup településen élt Albert Young Hassell nevezte el, aki 1861-ben fedezte fel a vidéket.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Oldfield River című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bonze Digital Atlas Map of Oldfield River, WA, 2008. (Hozzáférés: 2013. január 7.)
  2. South Coast River Care - Oldfield River, 1998. [2011. augusztus 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 7.)
  3. Variation in life history of land-locked lacustrine and riverine populations of Galaxias maculatus, 2006. (Hozzáférés: 2013. január 7.)