Oldfield-folyó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oldfield-folyó
Közigazgatás
Országok  Ausztrália
Földrajzi adatok
Hossz 95 km
Forrásszint 329[1] m
Vízgyűjtő terület 2479[2] km²
Torkolat Oldfield Estuary
d. sz. 33° 51′ 26″, k. h. 120° 46′ 59″Koordináták: d. sz. 33° 51′ 26″, k. h. 120° 46′ 59″

Az Oldfield-folyó Nyugat-Ausztrália Goldfields-Esperance régiójában található időszakos vízfolyás, amely 95 kilométernyire a szárazföld belsejében ered a Yilgarn-fennsíkon. A folyó forrása 329 méteres tengerszint feletti magasságban található. A folyó innen délkeleti irányban halad tovább, majd keresztülfolyik a South Coast Highway alatt Munglinup közelében.

A folyó felső szakaszán a finoman hullámzó homokkődombok közt folyik, melyekbe lankás oldalú völgyet váj a számos gránitszirt kiszögellései között, majd az iszapkőből álló részeken mélyebb völgyeket vág az üledékes takaróba, mielőtt elérné a partvidék síkságát. A folyó ezen a szakaszon folyik össze a Munglinup-folyóval, mielőtt az Indiai-óceánba ömlene. A folyó másik mellékfolyója a Cooinup Creek.

A folyó vizének magas só- és ásványianyag tartalma van, mérsékelt a hordalékszállító képessége és az árvízveszély a folyó mentén.[3]

Az Oldfield-folyó neve Michael Simon Dempster, 1866-ban írt levelében tűnik fel először, amely vélhetően Augustus Frederick Oldfield botanikus nevére utal, aki Nyugat-Ausztrália déli részein gyűjtött növényeket. A folyót valószínűleg a Jerramungup településen élt Albert Young Hassell nevezte el, aki 1861-ben fedezte fel a vidéket.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Oldfield River című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  1. Bonze Digital Atlas Map of Oldfield River, WA, 2008. (Hozzáférés: 2013. január 7.)
  2. South Coast River Care - Oldfield River, 1998. (Hozzáférés: 2013. január 7.)
  3. Variation in life history of land-locked lacustrine and riverine populations of Galaxias maculatus, 2006. (Hozzáférés: 2013. január 7.)