Goldfields-Esperance régió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Goldfields-Esperance régió elhelyezkedése Nyugat-Ausztrálián belül

A Goldfields-Esperance régió Nyugat-Ausztrália kilenc régiójának egyike. Az állam délkeleti sarkában helyezkedik el és magában foglalja Coolgardie, Dundas, Esperance, Kalgoorlie-Boulder, Laverton, Leonora, Menzies, Ngaanyatjarraku és Ravensthorpe önkormányzatok területeit. A Nagy-ausztrál-öböl partvidékének döntő része hozzá tartozik, egészen a dél-ausztrál határig, mely területet Nullarbornak neveznek.

771 276 négyzetkilométeres területével a Goldfields-Esperance régió Nyugat-Ausztrália legnagyobb régiója. Területe többnyire sík, amely síkságon főleg korai prekambriumi sziklák találhatók, amelyek már jóval a paleozoikum előtt kialakultak. A szélsőséges geológiai stabilitásnak köszönhetően, illetve az eljegesedés teljes hiánya miatt az idők során a korábban jó termőtalaj szikessé vált. Ennek következményeként ez a régió „büszkélkedhet” a legalacsonyabb állománysűrűségi mutatókkal, juhok esetében ez például csupán egyetlen állatot jelent négyzetmérföldenként, kivéve az Esperance környékén található csapadékosabb területeket. E területen nincsenek folyók: bármennyi eső is hullik e vidéken, amit az itt élő növények sűrű szövésű gyökérhálózatukkal nem szívnak fel, sós talajvízzé alakul, amely gyakorta még a kifejlett juh számára is túlságosan sós.

Az éghajlat túlnyomórészt forró és száraz. Az éves csapadékmennyiség mindössze 250  mm, amely azonban igen kiszámíthatatlanul érkezik, kivéve Esperance környékén, ahol a főleg télen hulló csapadék összege éves szinten a 635 mm-t is eléri. A legtöbb esőzés a tavaszi és nyári viharok során fordul elő, illetve az ősszel és telente megjelenő felhősávokból hullik, de időnként a kialakuló ciklonok heves esőzéseket hoznak magukkal. Az éghajlatváltozás elsősorban Kalgoorlie - Eucla - Wiluna - Giles környékén érezteti hatását, ahol a csapadék mennyisége mintegy 40%-kal nőtt 1967 óta, vélhetően a kevesebbszer kialakuló anticiklonoknak köszönhetően, melyek elsősorban Belső-Ausztráliában fejtik ki hatásukat újabban, nem pedig a partvidékkel határos területeken.

A régióban mindössze 59 000 ember él, melynek fele Kalgoorlie-Boulder városában él, negyedük Esperance-ban él, míg a többiek elszórtan a vidéken. A régió lakosságának mintegy 10%-a bennszülött ausztrál, amely szám magasabb, mint amilyen amúgy az államban van.

A régió gazdasága elsősorban a bányászatra és a fémiparra épül, főleg az arany és a nikkelérc bányászata jelentős. A csapadékosabb Esperance környékén a mezőgazdaság a húzóágazat, melyből a gabonatermelés és a halászat emelkedik ki, ugyanakkor a műtrágyák széles körű használata veszélyezteti a vidék változatos növényvilágát.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Goldfields-Esperance című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]