Ola Salo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ola Salo
2005-ben egy koncert közben
2005-ben egy koncert közben
Életrajzi adatok
Születési név Rolf Ola Anders Svensson
Született 1977. február 19. (38 éves)
Avesta
Tevékenység énekes
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ola Salo témájú médiaállományokat.

Ola Salo (született Rolf Ola Anders Svensson) (Avesta, Svédország, 1977. február 19. –) svéd rock énekes.

Karrier[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1991-ben alapította meg 14 évesen a glampoprock stílusú The Ark nevű zenekart, barátaival Learivel és Jepsonnal. Ő írja a dalok túlnyomó többségét, amik leginkább a szerelemről szólnak. 2000-ben tettek szert nemzetközi hírnévre a We Are The Ark albummal és az azon szereplő "It Takes a Fool to Remain Sane" számmal.

2007-ben megnyerték a svéd Melodifestivalent. Mind a zsűri, mind a közönség tetszését elnyerték "The Worrying Kind" c. slágerükkel. A győzelemnek köszönhetően elnyerték a jogot, hogy képviseljék Svédországot az Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol is a 18. helyet szerezték meg, de cseppet sem tüntek letörtnek emiatt. Leginkább bárokban, nagyobb előadótermekben és szabadtéri fesztiválokon szoktak fellépni, mivel sajnos nincs akkora hírnevük, hogy stadionokat tudjanak megtölteni.

Leginkább skandináv területen, a Baltikumban, Németországban illetve Olaszországban népszerűek. A banda stílusa beazonosíthatatlan. Egyszerre ötvözi a 60-as, de még a 40-es évekre is jellemző hangzást, a glamrockot, a popot és a klasszikus rockot egyaránt. Az együttestől nem áll távol a zongorával kísért balladák éneklése sem, amelyek magukban hordozzák a hagyományos svéd dalok és népi énekek jellegzetességeit.

Ola Salo nyíltan vállalja biszexualitását. "Father of a Son" című számukban a melegek azon jogáért harcol, hogy heteroszexuális társaikhoz hasonlóan ők is vállalhassanak gyermeket. Jelenlegi férfipartnere John Andersson, és állítólag van barátnője is, de ez nem megerősített tény.

  • Impulzív egyéniség; habitusát sokan Freddie Mercuryéhoz hasonlítják.
  • Példaképei: a Queen, Kiss, David Bowie.
  • Pozíció: Énekes, dalszöveg író
  • Magassága: 179 cm
  • Szem és hajszíne: barna
  • Különleges ismertetőjegye: a már védjegyszerű fehér tincs a hajában
  • Hobbija: filozófia, zene, tánc, divat, filmek, művészetek.

Családja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Édesapja pap. Háromévesen írta az első zenéjét. Egy elit középiskolában tanult humán tantárgyakat, és később a Lund Egyetemre járt. Mielőtt betört az Arkkal, néha zenei előadóként dolgozott. Három idősebb bátyja van, és egy idősebb nővére.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ola Salo témájú médiaállományokat.