Oláh László (ügyvéd)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oláh László
Született1825
Buda
Elhunyt1857. április 5. (31-32 évesen)
Eperjes
GyermekeiOláh Gusztáv
Foglalkozása
SablonWikidataSegítség

Landséri Oláh László (Buda, 1825. – Eperjes, 1857. április 5.) ügyvéd.

Életútja[szerkesztés]

Miután elvégezte jogi tanulmányait, ügyvédkedni kezdett; de az újabb szervezés következtében az ügyvédségtől elmozdították és Pesten ügynöki hivatalt állított fel. E téren sem boldogult, így szerencséjét Eperjesen kereste, ott is hunyt el.

Munkái[szerkesztés]

  • Magyar önügyvéd, vagyis mindennemű jogügyeletekbeni tanácsadó minden osztályú honpolgárok számára, gyakorlati ismertetésekkel s utmutatással a legujabb törvényeken alapuló jogviszonyok elintézésére, különösen pedig hogy kelljen szerződéseket kötni, folyamodásokat fogalmazni, okiratokat, mint: nyugtatványokat, meghatalmazványokat, kötleveleket, kötelezvényeket, bizonyítványokat, utalványokat, váltókat, végrendeleteket, stb. szerkeszteni; mely hatósághoz fordulni; ugy hogy ügyvéd segítsége nélkül minden jogügyek teljes biztossággal, jogérvényességgel s czélszerűen intéztethessenek el; több száz magyar és német példánynyal s példával felvilágosítva. Pest, 1853. (2. újból átdolgozott s az időközben megjelent újabb törvények alapján is tetemesen bőv. kiad. Pest, 1857.).
  • Végrendelkezési és örökségi ügyekre vonatkozó összes törvények rendszeres és kimerítő magyarázata. Pest, 1854.
  • Házasságkötés és elválás a jelen törvények értelmében. Utmutatások az eljegyzés, a házasságkötési képesség, a házassági akadályok, a házasság kihirdetésének szüksége és módja iránt, a kihirdetés alóli felmentés, az egybekelők miképeni nyilvánítása, a házasság, mely s minő lelkész előtti kötése iránt, a férj s nő különös s közös jogaik, a házasságnak érvénytelensége, az asztal és ágytóli elválás, az egyik félnek az elválásba be nem egyezése, a házastárs gonosz elhagyása, a házasság teljes felbontása, a holtnak nyilvánítás, az isméti egybekelés iránt a házassági egyezvények ú. m. hozomány, hitbér, nászajándék, özvegyi tartás, vagyon közösség, közös végrendeletek, örökszerződések iránt sat. Mindezen előadottak a római kath., az ágostai és helvét hitvallásnak, a görög egyesült s nem egyesültekre, valamint a zsidókra egyaránt vonatkoznak. Pest, 1854.
  • A végrendeletek készítési módja. (A végrendelkezési és örökségi ügyeket tárgyazó terjedelmes munkájának kivonata). Pest, 1855.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Hölgyfutár 1857. 85. sz.
  • Danielik József: Magyar írók. Életrajz-gyűjtemény. Második, az elsőt kiegészítő kötet. Pest, Szent István Társulat, 1858.
  • Jog Jogportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap