Obonjan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Obonjan
Obonjan délről nézve
Obonjan délről nézve
Közigazgatás
Ország Horvátország
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
FekvéseAdriai-tenger
Terület0,55 km²
IdőzónaCET (UTC+1)
Elhelyezkedése
Obonjan (Horvátország)
Obonjan
Obonjan
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 43° 41′ 07″, k. h. 15° 47′ 06″Koordináták: é. sz. 43° 41′ 07″, k. h. 15° 47′ 06″

Obonjan egy sziget az Adriai-tengerben, Horvátországban, Észak-Dalmáciában, a šibeniki szigetvilágban, Zlarin közelében.

Leírása[szerkesztés]

A sziget észak-déli irányban nyúlik el, hosszúsága 1,6 km, legnagyobb szélessége 550 m, magassága 55 m. Partvonalának hosszúsága 3,8 km. Nyaranta komjárat köti össze Šibenikkel és a közeli (Kaprije, Žirje) szigetekkel.

A szigetet régen kígyósziget néven ismerték, de a kígyókat mongúzok behozatalával kiirtották. 1971-ben egy cserkészcsapat érkezett a lakatlan, macchiával borított szigetre, és a barátságtalan szigetet elkezdték a fiatalság oázisává alakítani. A későbbi években az egész volt Jugoszláviából származó cserkészek vettek részt itt sátoros nyaralásokban. Az Ifjúsági Sziget első igazgatója Slavko Bjažić volt.

A horvátországi háború alatt a szigeten menekültek voltak elszállásolva. A menekültek távozása után a föld és az ingatlanok tulajdonosaként Šibenik városát vették nyilvántartásba. Ezt követően a SIH (Horvát Cserkészszövetség) pert indított a bíróságon a sziget birtoklásáért, amelyet 2007-ben elvesztett. Ezt követően a szigetet elkezdték kereskedelmi forgalomba hozni, és elvesztette az évek során uralkodó romantikus Robinson Crusoe-sziget jellegét, amikor életét csak a cserkészszervezetek irányíthatták.

A szigetnek három kikötője van, amelyek közül kettő működik. Az egyiket fő kikötőnek használják, míg a másikat csak a fő kikötőben uralkodó rossz idő esetén. A harmadik kikötő a régi kikötő, amely a strand részeként szolgál. A leghíresebb obonjani táborok a pakráci, az eszék-čepini, a zágráb-trešnjevkai, a vinkovci, és a verőcei cserkészszervezetek táborai voltak.

Források[szerkesztés]

Hrvatska enciklopedija – Obonjan (horvátul)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Obonjan című horvát Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.