ODESSA

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az ODESSA (más írásmódok szerint O.D.E.S.S.A.) egy betűszó, a német Organisation der ehemaligen SS-Angehörigen (Egykori SS-tagok Szervezete) kifejezés rövidítése. Ez a név a feltételezések szerint egy titkos náci szervezetet takar(t), amelyet az SS és más náci egységek vezetői a második világháború végén, a náci Németország összeomlásának utolsó fázisában hoztak létre, a háborús bűnös nácik felelősségre vonás előli elmenekülésének és Európán kívülre, elsősorban Latin-Amerikába szökésének megszervezésére és lebonyolítására. Az elnevezés Frederick Forsyth angol író 1972-ben megjelent Az ODESSA-ügyirat című regényéből vált széles körben ismertté.

Tisztázatlan történet[szerkesztés]

A szervezet története körül ma is sok még a bizonytalanság. A kutatások még a szervezet valamikori tényleges létezéséről is megoszlanak, illetve feltételezik, hogy ha az ODESSA létezett is, csak egyike volt a náci bűnösök menekülésében használt, valóban létezett titkos útvonalaknak (angol kifejezéssel: ratlines). A feltételezések szerint a szervezetet Heinrich Himmler alapította a háború végén, de a kutatásoknak eddig még sem ezt, sem az SS ismert, híres figuráinak (pl. Otto Skorzeny, Alfred Naujocks) az ODESSA-ban betöltött állítólagos szerepét nem sikerült igazolni.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az ODESSA című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]