Nyos-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nyos-tó
Ország(ok)Kamerun
Típuskrátertó
Hosszúság2 km
Szélesség1,2 km
Felszíni terület1,58 km2
Legnagyobb mélység208 m
Víztérfogat0,15 km3
Tszf. magasság1091 m
Elhelyezkedése
Nyos-tó (Kamerun)
Nyos-tó
Nyos-tó
Pozíció Kamerun térképén
é. sz. 6° 26′ 16″, k. h. 10° 17′ 56″Koordináták: é. sz. 6° 26′ 16″, k. h. 10° 17′ 56″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Nyos-tó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Nyos egy krátertó Afrikában, Kamerun Északnyugati tartományában.

A Nyos továbbá egy úgynevezett „robbanó tó”, amelynek 1986-os kitörése több mint 1700 embert ölt meg. A mélyvízű, nagyjából kör alakú tó magasan egy inaktív vulkán, az Oku-hegy oldalában helyezkedik el, a kameruni vonal vulkanikus övezetében, vulkanikus sziklákkal övezve.

A tó alatti magmaüregből szén-dioxid szivárog fel a tóba. A Nyos egyike a három ismert, szén-dioxiddal telített, kitörésre hajlamos afrikai tónak. (A másik kettő: a Nyostól mintegy 200 kilométerre a Monoun-tó, illetve Ruandában a Kivu-tó.)

1986. augusztus 21-én egy limnikus kitörés hatalmas szén-dioxid felhőt vetett fel a Nyos-tóból, amely megfojtott 1700-1800 embert és mintegy 3500 háziállatot. A tudósok a veszély csökkentésére öt csövet terveztek levezetni a tó mélyébe, hogy felszínre hozzák a felgyülemlő gázok egy részét, de ezekből csak egy készült el. További csövek elhelyezését kockázatosnak tartják, ugyanis félő, hogy újabb kitörést indíthatnának el.

A tó más módon is veszélyt jelent az alatta fekvő régióban élőkre. Természetes sziklafalai gyengülőben vannak, és ha egy földmozgás széttöri ezt a falat, hatalmas mennyiségű víz zúdulhat a mélyebben fekvő falvakra, egészen Nigériáig.

Külső hivatkozások[szerkesztés]