Nyikolaj Alekszandrovics Morozov

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nyikolaj Alekszandrovics Morozov
Született1975. december 17. (48 éves)
Moszkva
Állampolgárságaorosz
Házastársa
  • Shae-Lynn Bourne (2005. augusztus – 2007. július)
  • Vasilisa Davankova (2016. május – 2019)
GyermekeiAnnabelle Morozov
Foglalkozása
  • műkorcsolya-koreográfus
  • jégtáncos
  • műkorcsolyaedző
Kitüntetései
  • A Haza Szolgálatáért érdemrend, IV. osztály
  • Honoured Coach of Russia
A Wikimédia Commons tartalmaz Nyikolaj Alekszandrovics Morozov témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Nyikolaj Alekszandrovics Morozov (Moszkva, 1975. december 17. –) orosz jégtáncos, edző, koreográfus.

Magánélete[szerkesztés]

Morozovnak volt egy rövid házassága jégtánc partnerével Tatyjana Navkával. Később egy francia jégtáncost, Caroline Douarint vette el feleségül, akitől született egy gyermeke Annabelle Nikole.

2005-2007-ig Shae-Lynn Bourne házastársa. Megkérte Miki Ando kezét, aki visszautasította és Jelena Iljinihhel, Szocsi bronzérmesével is randevúzott. 2016-ban vette feleségül tanítványát, Vaszilisza Davankovát.

Pályafutása versenyzőként[szerkesztés]

Morozov szülei 6 éves korában vitték el korcsolyázni az orvosok tanácsára. 16 éves korában próbálta ki a jégtáncot. Egy évig edzett Svájcban Olga Persankovával, edzőjük Natalja Linyicsuk volt. Az 1994-es világbajnokságon 21. lett Azerbajdzsán színeiben. 1996-ban összeállt Tatyjans Navkával. A különböző versenyek Fehéroroszország színeiben indult. Az első versenyük az 1997-es világbajnokság volt, amelyen térdproblémái ellenére a 14. helyen végeztek. Az 1998-as téli olimpián 16., az 1998-as világbajnokságon 10-ek lettek. Alekszandr Hzulin volt az edzőjük. Morozov partnert váltott, de három hónap együtt edzést követően visszavonult.

Edzői pályája[szerkesztés]

Kezdetben az USA-ban edzősködött. Visszatért Moszkvába, mert az orosz kormány felkérte, hogy edze a 2014. évi téli olimpiai játékokra készülő versenyzőket.