Northumberland sugárút

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Northumberland sugárút
NorthumberlandAvenue1.JPG
Ország Egyesült Királyság
Település City of Westminster
Elhelyezkedése
Northumberland sugárút (London)
Northumberland sugárút
Northumberland sugárút
Pozíció London térképén
é. sz. 51° 30′ 24″, ny. h. 0° 07′ 27″Koordináták: é. sz. 51° 30′ 24″, ny. h. 0° 07′ 27″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Northumberland sugárút témájú médiaállományokat.

A Northumberland sugárút (angolul: Northumberland Avenue) London egyik sugárútja, mely nyugatról a Trafalgar tértől keletre, a Victoria Embankmentbe fut. A sugárút a Northumberland House helyén épült, mely Northumberland hercegeinek, a Percy családnak a londoni otthona volt, ám a Metropolitan Board of Works nyomására a herceg 1874-ben eladta az épületet, s lebontották azt.

A Brit Kormány több minisztériumi szerve található a Northumerland sugárúton, köztük a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (DEFRA). A Védelmi Minisztérium és Légügyi Minisztérium korábban az itt található háromszög alakú Metropole Hotelban (ma Corinthia Hotel) székelt. Itt található továbbá a Nigériai Nagykövetség valamint a London School of Economics egyik kollégiuma is.

Története[szerkesztés]

1608-1609-ben Northampton grófja építtette a Northumberland House-t Charing Crossnál, a St. Mary Rounceval Kórház és Kápolna egykori birtokának keleti részére. Ez egy hatalmas területen álló ház volt nagy kerttel, területe egészen a Temzéig lefutott, s nyugatról szomszédos volt a Great Scotland Yard-dal. A házat némi kár érte a Wilkes-féle választási zavargásokban, de a herceg megmentette ingatlanát, a közeli Ship Ale House megnyitásával, amelyikbe felhívta a lázadókat. A Metropolitan Board of Works a Temze partjának megnyitása érdekében a ház helyére utat akart nyitni. A northumberlandi herceg igencsak vonakodott áldását adni az üzletre, hiszen mint mondotta ősei két és fél évszázada itt éltek, az épület London egyik szimbóluma, s talán a legrégibb rezidencia, amit a városi tanács mégis le akar bontatni. Végül 1873-ban megegyezett a vételárról a tanáccsal, s 1874 júniusában 500.000 fontért a Metropolitan Board of Works megvette a herceg egész ingatlanát, hogy megépíthessék helyén a Northumberland sugárutat.[1]

A Northumberland sugárúton volt Thomas Edison brit székhelye, az Edison House.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Northumberland House and its associations, - section of Old and New London Volume 3 (1878)