Charing Cross

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Charing Cross
Charing Cross station Eleanor cross.jpg
Közigazgatás
Ország Egyesült Királyság
Település City of Westminster
Irányítószám WC2
Földrajzi adatok
Elhelyezkedése
Charing Cross (London)
Charing Cross
Charing Cross
Pozíció London térképén
é. sz. 51° 30′ 26″, ny. h. 0° 07′ 39″Koordináták: é. sz. 51° 30′ 26″, ny. h. 0° 07′ 39″

A Charing Cross a Strand, a Whitehall és a Cockspur Street kereszteződésében, London központjában fekszik. A terület onnan kapta nevét, hogy régen itt, az akkori Charing faluban állíttatott I. Eduárd volt feleségének, Kasztíliai Eleonórának emlékkeresztet. 1675 óta a kereszt helyén I. Károly lovas szobra áll. Hivatalosan a Charing Crosst tekintik London középpontjának;[1] a Londontól való távolságot az eredeti Eleonóra kereszttől mérik. A Charing Crosst a mai térképeken egy kereszteződésként jelölik, bár régebben ez egy postai cím is volt, ami a Great Scotland Yard és a Trafalgar Square közötti utcaszakaszt jelölte. 1931. január 1-jétől az utcának ez a része Whitehallhoz tartozik.[2]

Használata központi helyként[szerkesztés]

A Charing Cross vasútállomás központi bejárata egy 19. századi nyomtatványon. Az állomás előtt látható kereszt az eredeti Eleanóra kereszt 19. századi, Viktória korból származó másolata.

A 19. század elejének joganyaga a Charing Cross használatával adta meg a rendeletek területi hatályát. A jogban a későbbi használata során a helyi önkormányzatok hatáskörének kijelölésére korlátozódott ez a szerepe, majd 1965-ben Nagy-London létrejöttével ez a használata is idejétmúlttá vált.

Használata Hatály
Metropolitan Police District Az 1829-es, nagyvárosi rendőrségről szóló rendelet szerint minden körzet, mely innentől 12 mérföldes körön belül fekszik, a londoni rendőrség hatáskörébe tartozik. Ezt a törvényt 1839-ben váltó rendelkezés kiterjesztette 15 mérföldre.
Metropolitan Buildings Office Az 1844-es londoni építkezési törvény lehetővé tette, hogy a társaság hatáskörébe minden, az innentől számított 15 mérföld sugarú körben lévő építmény az ő felelősségi körébe tartozzon.
Taxisok vizsgakövetelményei A teret övező hat mérföldes sugarú terület a taxisok kiképzésének a fő helye.

A Charing Cross Boltívek[szerkesztés]

Az Eleonóra kereszt Viktória királynő idejében készült helyettesítője a Charing Crosson.

A vasút megépülése óta a Charing Cross vasútállomás fölött lévő boltívek London több, perifériára sodródott csoportjának biztosított menedéket, s az ő életvitelük ellenséges reakciókat váltott ki a közvéleményből. A 20. század elején gyakran a Charing Cross állomás csarnokában és a boltíveknél kerestek maguknak az emberek azonos nemű, közeli barátot.[3] Szintén itt találtak menedéket London egyedül élő hajléktalanjai, akik a szállások és az utca között sodródtak, és nomád körülmények között kartondobozokban éltek.[4][5] 1979-ben itt lett a ‘’Heaven’’, az egyik legismertebb, London belvárosában lévő meleg bár helyszíne.[6]

A Charing Cross boltíve adták az ihletet a híres duó, Bud Flanagan és Chesney Allen egyik dalának. Szintén középpontban voltak egy rádiós dokumentumműsornak, a nagy hatást keltő Underneath the Archesnek, mely felhívta a közvélemény figyelmét a hajléktalanok nehéz helyzetére.[7]

Legközelebbi helyszínek[szerkesztés]

Leközelebbi metróállomások[szerkesztés]

 • Charing Cross metróállomás
 • Embankment metróállomás
 • Leicester Square metróállomás
 • Waterloo állomás
 • Westminster metróállomás

Legközelebbi vasútállomások[szerkesztés]

 • Charing Cross vasútállomás
 • Waterloo East állomás
 • Waterloo állomás

Referenciák[szerkesztés]

 1. Where Is The Centre Of London?. BBC, 2005. augusztus 15. (Hozzáférés: 2018. április 8.)
 2. Harold P. Clunn (1970) The Face of London: 254
 3. [1] Queer London: Perils and Pleasures in the Sexual Metropolis, 1918-1957. Google book reviews. URL accessed October 15, 2007.
 4. [2] The Blackburn Citizen website. URL accessed October 15, 2007.
 5. [3] Oxford Journals website. URL accessed October 15, 2007.
 6. [4] Out in London website. URL accessed October 15, 2007.
 7. Radio Times March 5 - 11 1977