North Brother Island

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
North Brother Island
Közigazgatás
OrszágUSA
Népesség
Teljes népesség0 fő
Földrajzi adatok
FekvéseEast River
Terület0,053 km²
Hosszúság450 km
Szélesség255 km
Elhelyezkedése
North Brother Island (New York)
North Brother Island
North Brother Island
Pozíció New York térképén
é. sz. 40° 48′ 03″, ny. h. 73° 53′ 53″Koordináták: é. sz. 40° 48′ 03″, ny. h. 73° 53′ 53″
A Wikimédia Commons tartalmaz North Brother Island témájú médiaállományokat.

North Brother Island mindössze öt hektár nagyságú sziget az East Riveren.[1] Az aprócska sziget az egyik legelhagyatottabb, legkísértetiesebb területe napjaink New York-jának. A sziget egészen 1885-ig lakatlan volt, ekkor költöztették ide a Riverside kórházat az akkori Blackwell’s Islandről (ma Roosevelt-sziget). A II. világháború okozta lakáshiány alatt ideiglenesen a háborút megjárt fiatalokat szállásoltak el rajta a családjaikkal együtt. Az 1940-es évek végére azonban a sziget elnéptelenedett. Az 1950-es években egy rehabilitációs központot nyitottak, fiatal kábítószer függők rehabilitációjára. Az 1960-as években a korrupció, és az embertelen bánásmód miatt ezt az intézményt is bezárták. A sziget jelenleg teljesen elhagyatott. A kórház és a drogrehabilitációs központ épületei a mai napig állnak, de nagyon rossz állapotban, sűrűn behálózzák őket a sziget növényei. 2018-as adatok szerint a sziget a nyilvánosság számára nem látogatható.[2]

Galéria[szerkesztés]

Lásd még: New York szigetei (kategórialap)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Williams, Timothy. „City Claims Final Private Island in East River”, New York Times, 2007. november 20. (Hozzáférés: 2008. május 26.) „South Brother Island, seven acres of dense forest, bittersweet vines, flocks of wild birds and little else, is a speck in the East River — and a glimpse of what the rest of the city might have looked like thousands of years ago.” 
  2. New York City owns a creepy island that almost no one is allowed to visit — here's what it's like, January 3, 2019. Business Insider . (Hozzáférés: 2021. április 9.)

További információk[szerkesztés]