Ugrás a tartalomhoz

Nieuwe Kerk (Amszterdam)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nieuwe Kerk, Amszterdam
Rijksmonument
Iglesia Nueva, Amszterdam
Iglesia Nueva, Amszterdam
Vallásprotestantizmus
VédőszentSzűz Mária
Híres halottakMichiel de Ruyter admirális, Joost van den Vondel költő és drámaíró
Építési adatok
Építése1408
Stílusneogótika
Elérhetőség
TelepülésAmszterdam
HelyNieuwezijds Voorburgwal
Elhelyezkedése
Nieuwe Kerk, Amszterdam (Amszterdam)
Nieuwe Kerk, Amszterdam
Nieuwe Kerk, Amszterdam
Pozíció Amszterdam térképén
é. sz. 52° 22′ 26″, k. h. 4° 53′ 31″52.373889°N 4.891944°EKoordináták: é. sz. 52° 22′ 26″, k. h. 4° 53′ 31″52.373889°N 4.891944°E
Térkép
[
A Nieuwe Kerk, Amszterdam weboldala]
A Wikimédia Commons tartalmaz Nieuwe Kerk, Amszterdam témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Nieuwe Kerk (holland nyelven: [ˈniu.ə ˈkɛr(ə)k], Új templom) 15. századi templom Hollandiában, Amszterdamban a Dam téren, a Királyi Palota mellett. Korábban a holland református egyházközséghez, ma a hollandiai protestáns egyházhoz tartozik.

Az épület mai felhasználása[szerkesztés]

A korábban templomként használt épületben ma már nem tartanak istentiszteleteket, kiállítótérként használják,[1] emellett orgonakoncerteket is tartanak benne. A templomhoz kapcsolódó egyik épületben pedig kávézó működik, amelynek bejárata a templomba vezet (nyitvatartási időben). A bejáraton belül van egy múzeumi bolt, amely képeslapokat, könyveket és ajándéktárgyakat árul, amelyeknek köze van a templomhoz és a kiállításokhoz.

A templomot a holland királyi beiktatási szertartásokhoz is használják (a holland alkotmány 32. cikke szerint), legutóbb Vilmos Sándor holland király 2013-as beiktatásához, valamint királyi esküvőkhöz, például legutóbb Vilmos Sándor és Máxima holland királyné esküvőjéhez 2002-ben,[2] továbbá Wilhelmina, Julianna és Beatrix királynők beiktatására is itt került sor.[1]

Története[szerkesztés]

Miután a régi templom (Oude Kerk) túl kicsi lett a város növekvő lakossága számára, az utrechti püspök engedélyt adott egy második plébániatemplom, a Új templom (Nieuwe Kerk) építésére. Az építkezés 1380-ban kezdődött és 1408-ban fejeződött be. Ezt az új templomot 1409-ben szentelték fel Szent Mária és Szent Katalin tiszteletére,[3] és az első istentiszteleteket 1410-ben tartották itt.[4]

A templomot az 1421-es és 1452-es városi tűzvészben megrongálódott, 1645-ben pedig szinte teljesen leégett, majd gótikus stílusban újjáépítették.[1] Az épület 1578-ban holland református templom lett. 1892-1914 között jelentős felújításon esett át, amelynek során számos neogótikus részletet adtak hozzá, majd 1959-80-ban ismét felújították. A második felújítás költségesnek bizonyult a holland református egyház számára, és arra kényszerült, hogy a fenntartási költségek megtakarítása érdekében a templomot legtöbbször zárva tartsa. A templom nyitva tartása érdekében a tulajdonjog 1979-ben egy újonnan létrehozott kulturális alapítványra, a Nationale Stichting De Nieuwe Kerkre szállt át.

Nevezetes temetkezések[szerkesztés]

A Nieuwe Kerk holland tengerészhősök temetkezési helye, itt van a végső nyughelye többek között Michiel de Ruyter admirálisnak,[1] valamint a római katolikus, Joost van den Vondel költő és drámaíró is a templomban van eltemetve.

Festett üvegablakok[szerkesztés]

A templomban számos ólomüveg ablak található, köztük számos emlékablak: A koronázási ablak (Mengelberg, 1898) a déli kereszthajóban, a Wilhelmina királynő uralkodásának 40. évfordulója alkalmából készült emlékablakok (Van Konijnenburg / Nicolas, 1938) az északi kereszthajóban, a Toon Verhoef által készített felszabadítási ablak (1995) a déli mellékhajóban és a Marc Mulders által készített "Üvegkert" (2005) az északi mellékhajóban, amelyet a királynő uralkodásának ezüst jubileuma alkalmából helyeztek el.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Martin Dunford. The Rough Guide to The Netherlands. Penguin, 64. o. (2010). ISBN 978-1-84836-882-8 
  2. "Dutch prince marries his Maxima", BBC News, 2 February 2002
  3. History
  4. Chronology

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Nieuwe Kerk, Amsterdam című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.