Ngunnawal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ngunnawal
Közigazgatás
Ország Ausztrália
Jogállásváros
Alapítás éve1993
Irányítószám2913
Népesség
Teljes népesség
  • 10 486 fő (2016. aug. 9.)[1]
  • 10 957 fő (2021. aug. 10.)[2]
Földrajzi adatok
IdőzónaAEST (UTC+10)
AEDT (UTC+11)
Elhelyezkedése
Térkép
d. sz. 35° 10′ 33″, k. h. 149° 06′ 32″Koordináták: d. sz. 35° 10′ 33″, k. h. 149° 06′ 32″
A Wikimédia Commons tartalmaz Ngunnawal témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ngunnawal a főváros, Canberra egyik elővárosa Gungahlin kerületben.

A legközelebbi külvárosok Ngunnawalhoz: Gungahlin, Taylor, Amaroo, Palmerston és Moncrieff. Ngunnawal, Gungahlin kerület északnyugati részén helyezkedik el. A város mindössze 4 kilométernyire fekszik Gungahlin városközponttól és 13 kilométerre található Canberra központjától. A várost a Gungahlin Drive, a Mirrabei Drive és a Horse Park Drive határolja.

A város nevét ngunnawal törzsről kapta, akik a terület eredeti lakói voltak. Ngunnawal utcanevei a gazdag ausztrál bennszülött örökségnek állítanak emléket.

A település utcái megtekinthetők a Google Street View (Utcakép) szolgáltatással.

Tervek[szerkesztés]

A terület fejlesztéséről szóló tervek alapján hamarosan megkezdődik az utolsó parcellák beépítése is a külvárosban. A területet a közeljövőben kiegyenesítésre kerülő Horse Park Drive útvonala határolja. A Ginninderra Creek nevű városrészben új lakások építése fog kezdődni nemsokára. A terület 44 hektáros kiterjedésű, de ebből csak mintegy 33 hektár alkalmas a területfejlesztésre.

Földrajza[szerkesztés]

200 hektáros területével, melyből mindössze 130 hektár hasznosítható városfejlesztési céllal, Moncrieff városa arányaiban kicsinek számít, ha összevetjük a többi Gungahlin kerületen belüli külvárossal. A területet többnyire az Eucalyptus melliodora nevű eukaliptuszfaj borítja, helyenként vizenyősebb mélyedésekkel és nyílt, füves pusztákkal.

Fontosabb helyek[szerkesztés]

A város közel fekszik a Gungahlin városközponthoz, ezért a nagyobb bevásárlási lehetőségek is közel vannak. Ettől függetlenül a városban működik egy kisebb szupermarket, valamint több kisebb üzlet, mint például pékség és fodrászat.

Oktatás[szerkesztés]

A városban több iskola található. A Ngunnawal Primary School tagiskolája a Gold Creek School (Primary and High School) (általános és középiskola), valamint a Holy Spirit Primary katolikus általános iskola.

Földrajza[szerkesztés]

A terület a Canberra-képződmény homokkősziklái felett helyezkedik el, mely képződmények a szilur földtörténeti korból származnak. A területen dácit, kvarcos andezit és egy réteg vulkáni tufa is található.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Ngunnawal, Australian Capital Territory című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

(angolul)