New York-i tűzoltóság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
New York-i tűzoltóság
Fire Department of New York City Ladder 21.jpg

Mottó New York's Bravest
Alapítva 1865. július 31.
Tevékenység tűzoltás
Székhely MetroTech Center, Brooklyn, New York
Nyelvek angol
Parancsnok Edward S. Kilduff
Dolgozók száma 14 814 (11 400 tiszt és tűzoltó, valamint 2,500 mentő)

A New York-i tűzoltóság weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz New York-i tűzoltóság témájú médiaállományokat.

A New York-i tűzoltóság (Fire Department of the City of New York, rövidítve: FDNY).

Felépítése[szerkesztés]

Az New York-i tűzoltóságnál megközelítőleg 10 700 tiszt és tűzoltó, valamint 2700 mentő dolgozik.[1] New York tűzoltói illetve rendőrei körzetekre osztva teljesítenek szolgálatot. New York 5 nagyobb körzetre van felosztva, a város területén 221 tűzoltóállomás található. A tűzoltóknak 360 tűzoltógépjárművük van[forrás?], a mentőknek pedig több száz mentőautójuk. A tűzoltók feladatkörébe tartozik, hogy felvegyék a harcot a tűzzel, illetve a műszaki segítségnyújtás. A város felhőkarcolói, alagútjai és toronyházai sajátos kihívást jelentenek a tűzoltók számára. A New York-i tűzoltók a szeptember 11-i terrortámadáskor nagy erőkkel vettek részt az oltásban illetve a mentésben.

Szeptember 11-i terrortámadás[szerkesztés]

Tűzoltó a World Trade Center romjainál

A szeptember 11-i terrortámadás során az al-Kaida két eltérített repülőgépet irányított a World Trade Center ikertornyaiba. A tűzoltók és a mentők azonnal kivonultak a helyszínre. Kiürítették az északi tornyot, majd megkezdték az oltást. Mivel a liftek már nem működtek, a tűzoltóknak a lépcsőt kellett használniuk, ahol az emberek rendezetten egymásnak segítve mentek ki az épületből.

A déli toronyba a United Airlines 175-ös járata, egy Boeing 767-es csapódott bele. A mentéshez szükség volt további segéd- és szállítóeszközökre. Nem sokkal később mindkét torony összedőlt. A támadás során szolgálatot teljesítő tűzoltók közül 343 tűzoltót maguk alá temették a leomló épületek. A tragédia után az életben maradt tűzoltók segítettek a romeltakarításban. Voltak, akik addig nem mentek haza amíg a halott barátaikat nem találták meg.

2001 után[szerkesztés]

A szeptember 11. terrortámadás után az FDNY újjáépítette magát és azóta is szolgálják New York lakosságát. A 2003-as áramkimaradáskor is sokszor hívták a tűzoltókat mert több százan ragadtak liftekben, és sokan világítottak gyertyával ami tüzet okozott.

Megjelenése a kultúrában[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:New York City Fire Department
A Wikimédia Commons tartalmaz New York-i tűzoltóság témájú médiaállományokat.

Források[szerkesztés]

  1. New York City Fire Departement – Who We Are (angol nyelven). © 2011 The City of New York. [2013. május 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 26.)