New Horizons

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
New Horizons
A New Horizons a Pluto mellett (művészi ábrázolás)
A New Horizons a Pluto mellett
(művészi ábrázolás)

Ország  Amerikai Egyesült Államok
Űrügynökség NASA NASA
Küldetés típusa Elrepülés
NSSDC ID 2006-001A
Küldetés
Célégitest Pluto
Indítás dátuma 2006. január 19.
Indítás helye SLC–41
Hordozórakéta Atlas V-551
Elhaladás a Jupiter mellett 2007. február 28.
Elhaladás a Pluto mellett 2015. július 14.
Meghosszabbítás 2015-2026 között: Kuiper-öv objektumai (tervezett) [1]
Az űrszonda
Tömeg induló tömege: 478 kg
Energiaellátás radioizotópos termoelektromos generátor, 240 watt (a szonda indulásakor)
Excentricitás >1
Hivatalos weboldal
Feed-icon.svg RSS hírek: [1]
A New Horizons szerelés közben. Balra látható az űrszonda áramforrása, a radioizotópos termoelektromos generátor (feketre színnel).

A New Horizons amerikai űrszonda, amelyet a Pluto, annak holdjai és a Kuiper-öv néhány objektumának vizsgálatára alkottak meg. Az űrszondát 2006. január 19-én indították a New Frontiers program első küldetése keretében. Repülése alatt megközelítette a Jupitert és 2015. július 14-én ért el a Plutóhoz, melyről fényképet készített. A szonda célja ezt követően a Kuiper-öv egy vagy két égitestének meglátogatása, mielőtt elhagyná a Naprendszert.

Küldetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A New Horizons-t 2006. január 19-én indították Atlas-5 hordozórakétával. 2007. február 28-án megközelítette a Jupitert, ahol gravitációs hintamanővert végzett. A megközelítés során mintegy 2,3 millió km volt a szonda legkisebb távolsága a Jupitertől. A távolság elegendően nagy volt ahhoz, hogy az óriásbolygó magnetoszférája ne okozhasson károkat a műszerekben.[2]

A majdnem 9 évig tartó utazása alatt az űrszonda többnyire hibernált állapotban közelített célja felé, de minden évben lefuttattak egy 50 napig tartó tesztsorozatot a küldetés irányítói, hogy ellenőrizzék a műszerek állapotát.

2014. december 6-án a szonda hibernáltból ismét aktív állapotba helyezte magát az előírt, tárolt programnak megfelelően. A szonda állapotáról tudósító adatcsomag 4 óra 26 perc alatt ért el a Földhöz. A szonda ekkor 162 millió km-re volt a Plutótól. A szonda addigi útja során 18 alkalommal volt hibernált állapotban, amik hossza 36 nap és 202 nap között változott.[3]

A Pluto rendszer megfigyelését 2015. január 15-én kezdte meg. 2015. július 14-én közelítette meg a Plutót és a Charont, de a tudományos megfigyeléseit már 150 nappal korábban megkezdte. A New Horizons mintegy 4,88 milliárd kilométer megtétele után sikeresen megközelítette a törpebolygót és elhaladt mellette, adatokat és képeket küldve a földre. A szonda kiváló állapotban hagyta el a Plutót és tovább halad a Kuiper-öv felé.[4] Sebessége jelenleg mintegy 15 km/s, ami 2km/s-mal kisebb, mint a Voyager-1-é.

Felépítés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az űrszonda energiaellátását egy radioizotópos termoelektromos generátor (RTG) biztosítja. Ennek teljesítménye 240 watt volt a szonda indításakor.[5] Azonban ez az érték nagyjából 5%-kal csökken 4 évente.

A nagy távolságra való tekintettel, egy viszonylag nagyméretű, 2,1 méter átmérőjű parabolaantenna felel a rádiójelek hazajuttatásáért (a Voyager szondákat 3,66 méteres antennával építették).

Műszerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Long Range Reconnaisance Imager (LORRI): látható tartományban működő, nagy felbontású CCD kamera 20,8 cm-es apertúrával és 1024 x 1024 pixeles monokromatikus CCD érzékelővel. A felbontás 5 mikroradián (nagyjából 1 ívmásodperc). A CCD-t egy passzív radiátor tartja hidegen a szonda árnyékos oldalán. A hőmérséklet-különbség jó hőszigetelést igényel.
 • A New Horizons képe a Plutó törpebolygóról (2015.07.13)
  Pluto Exploration Remote Sensing Investigation (PERSI): Két műszert tartalmaz. Az egyik a 6 cm apertúrájú Ralph-teleszkóp (röviden Ralph) két különálló csatornával: egy látható CCD kamera (MVIC – Multispectral Visible Imaging Camera) és egy közeli infravörös képalkotó spektrométer (LEISA – Linear Etalon Imaging Spectral Array). A másik műszer az Alice ultraibolya képalkotó spektrométer. Az Alice a Rosetta űrszonda hasonló nevű műszerének tökéletesített változata.
 • Plasma and high energy particle spectrometer suite (PAM): Két műszer alkotja: a SWAP (Solar Wind Analyzer around Pluto) és a PEPSSI (Pluto Energetic Particle Spectrometer Science Investigation). A SWAP 6,5 kiloelektronvoltig méri a Pluto körüli részecskéket, a PEPSSI 1 MeV-ig.
 • Radio Science Experiment (REX): ultrastabil oszcillátor és kiegészítő elektronika a rádiótudományi vizsgálatokhoz.
 • Student Dust Counter (SDC): porméréseket végez. Két részből áll: egy 460 × 300 mm-es detektor a szonda árnyékos oldalán és egy elektronikai doboz a szonda belsejében. A detektor 14 PVDF panelt tartalmaz. Az effektív gyűjtőterület 0,125 m². Eddig még nem végeztek porméréseket az Uránusz pályáján túl.

Galéria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A New Horizons képe a Charonról (2015.07.13)

Egyéb[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az űrszondán vannak elhelyezve Clyde Tombaugh a Pluto felfedezőjének hamvai.[6]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Mission Timeline. NASA. (Hozzáférés: 2010. november 12.)
 2. A Jupiterhez ért a New Horizons, Űrvilág, 2007. február 28.
 3. New Horizons Wakes Up on Pluto's Doorstep 2014-12-07
 4. Pluto flyby: New Horizons probe sends signal to Earth – live. The Guardian. (Hozzáférés: 2015. július 15.)
 5. New Horizons. NASA. (Hozzáférés: 2010. november 12.)
 6. Nightwatch – Newsletter of the Pomona Valley Amateur Astronomers, 2008. május 1. (Hozzáférés: 2012. május 5.)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz New Horizons témájú médiaállományokat.

Magyar oldalak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külföldi oldalak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]