Nesztani

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nesztani
Közigazgatás
Ország Görögország
Régió Peloponnészosz
Irányítószám 220 05
Körzethívószám 271
Népesség
Teljes népesség486 fő (2011)
Földrajzi adatok
Időzóna EET, UTC+2
Térkép
é. sz. 37° 36′ 50″, k. h. 22° 27′ 58″Koordináták: é. sz. 37° 36′ 50″, k. h. 22° 27′ 58″
A Wikimédia Commons tartalmaz Nesztani témájú médiaállományokat.

Nesztani (görögül Νεστάνη) kis falu Görögországban, a Peloponnészoszi-félszigeten, Tripolitól 15 kilométerre, Árkádia prefektúra közepén. Mantineia község (önkormányzat) székhelye. Valamikor a helyi seprűkészítésről volt ismert.

A falura néz az Isten Szent Anyjának (az ortodox keresztényeknél Panagia, Παναγία) szentelt, Gorgoepikoosz (Μονή Παναγίας Γοργοεπίκοου) nevű kolostor. Mária a hagyomány szerint a pusztulástól mentette meg a falut, amikor megállított egy hatalmas, a település felé gördülő sziklát. (A helyiek szerint az 1940-es évekig a szikla oldalán Mária kezének nyoma is látható volt.)

A kolostort Démétér temploma helyén építették és eleinte papok népesítették be, mint az 1940-es években Parthenios (Παρθένιος), Filimon (Φιλίμον) és Benjámin (Βενιαμήν), ma apácák lakják. Minden évben augusztus 15-én tartják a Szent Anya ünnepét.

A település fénykorában a kolostor körül több, mint ötezer ember élt.[forrás?]

Nesztani lakossága 2001-ben 778 volt, 1991-ben 881, 1981-ben 1131. A gyors fogyás oka a városokba vándorlás és a nagymértékű kivándorlás (Észak- és Dél-Amerikába és Ausztráliába) az elmúlt évtizedekben.. A falunak nyugati részén van egy iskolája, kosárlabdapályája, temploma, postája, bankja és egy kis tere (plateia).

Nesztani Mantineia ókori romjainak közelében helyezkedik el. A hagyomány szerint a nesztaniiak Mantineia valamikori lakosainak leszármazottai, akik a kígyók inváziója miatt hagyták el a várost. Kezdetben a település neve Tszipiana volt (a név ma is él), a Nesztani nevet a török hódoltság után kapta.

Nesztanit az E65-ös autópálya köti össze Tripolival és Athénnel. Az 1980-as években nyitották meg a falutól észak-északnyugatra a két kilométer hosszú Artemiszi alagutat.

A település déli részét és északi területeinek egy részét fenyőerdők fedik, a maradék főleg sziklás és füves terület. A mezőgazdasági területek délnyugaton találhatók, ahol a település a síksággal érintkezik.

Nesztani a Spartathlon ultramaratoni futóverseny útvonalán fekszik.

Külső hivatkozások[szerkesztés]