Neruda utca (Kisoldal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Neruda utca (ulice Nerudova)
Közigazgatás
OrszágCsehország
TelepülésPrága
VárosrészKisoldal
Létrejötte1348
NévadóJan Neruda
Korábbi neveiulice Ostruhová
Nevezetes épületeiHáz a két naphoz „(U Dvou Slunců)”
Irányítószám118 00
Földrajzi adatok
Hossza375 km
Elhelyezkedése
Neruda utca (Prága)
Neruda utca
Neruda utca
Pozíció Prága térképén
é. sz. 50° 05′ 19″, k. h. 14° 23′ 58″Koordináták: é. sz. 50° 05′ 19″, k. h. 14° 23′ 58″
A Wikimédia Commons tartalmaz Neruda utca témájú médiaállományokat.

A Neruda utca (ulice Nerudova) a Kisoldali térről tart nyugat felé a Kisoldalban a prágai vár felé. A felső vége elágazik:

A Hradzsin térrel és a Loreto utcával a Városház-lépcső köti össze.

Története[szerkesztés]

1257-ben alakították ki, amikor II. Ottokár hivatalosan is önálló településsé nyilvánította A Kisoldalt, és ebből az alkalomból rendezte a terepet. Akkoriban a strahovi kolostornál volt a vége: ott, ahol ma az Úvoz utca kezdődik. Része volt az egykori királyi útnak, amelyen a cseh királyok koronázási menete az Óvárosból Károly-hídon át a várba ment. A 14. századtól a 17. századig a felső szakaszát Dlážděnínek, Na dlážděnínek, illetve Nad Strahovská branáunak hívták, az alsó részét pedig Strahovskának. A kocsik könnyebb felkapaszkodása érdekében a burkolatba szarufákat ágyaztak, amelyekről a 17-19. században fokozatosan Krovevní = Sparrengasse és egy rontott fordítással a Sporrengasse = Ostruhová sarkantyúgyártókról nevezték el. 1895-ben nevezték át mostani nevére az 1891-ben elhunyt Jan Neruda Ház a két naphoz „(U Dvou Slunců)”cseh nacionalista újságíró, író, költő és műkritikusról, a cseh realizmus egyik legjelentősebb képviselőjéről, aki életének egy hosszú szakaszában itt lakott. Az utca számos novellájának helyszíne.

Jeles épületek[szerkesztés]

A polgárházak többsége középkori eredetű. Egykori boltíves, illetve gótikus stílusukra már csak a pincéik emlékeztetnek, mert az 1541-es tűzvész után reneszánsz stílusban rekonstruálták őket. Jellemzően festett gerendás mennyezetű, emeletes építmények, az újabb felújítások eredményeként késő barokk vagy klasszicista homlokzattal. A nagy barokk paloták építéséhez a korábban a helyükön állt házakat többnyire elbontották.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Nerudova című cseh Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Idegenvezető: Jindřich Pokorný et al.: Prága. Idegenvezető. (Sportovní a turistické nakladatelstcí) Praha, 1957. p. 62.
  • Szombathy: Szombathy Viktor: Prága (Panoráma, Külföldi városkalauz, Franklin Nyomda, Budapest) p. 257–260.