Neptun bazilikája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Róma történelmi központja
Világörökség
Neptun bazilikájának maradványai a Pantheon hátsó falában
Neptun bazilikájának maradványai a Pantheon hátsó falában
Adatok
OrszágOlaszország
TípusKulturális helyszín
Felvétel éve1980
Elhelyezkedése
Neptun bazilikája (Olaszország)
Neptun bazilikája
Neptun bazilikája
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 41° 53′ 54″, k. h. 12° 28′ 37″Koordináták: é. sz. 41° 53′ 54″, k. h. 12° 28′ 37″
A Wikimédia Commons tartalmaz Neptun bazilikája témájú médiaállományokat.

Neptun bazilikája (latinul Basilica Neptuni) a római Mars-mező szélén épült antik bazilika, azaz közösségi célokat szolgáló építmény volt, ami a Pantheon hadrianusi újjáépítése után már közvetlenül csatlakozott annak falához. Maradványai ma is a Pantheon déli falához illeszkedve láthatók. A bazilikától délre helyezkedett el Agrippa termája. Mindhárom épületet Marcus Vipsanius Agrippa, Augustus római császár barátja és támogatója emeltette i. e. 27-től kezdődően. Agrippa több nagy tengeri csatában is emlékezetes győzelmet aratott, így a naulochusi és az actiumi ütközetben is, minden bizonnyal ezért ajánlotta az épületet Neptunnak, a tenger istenének.

Története[szerkesztés]

Neptun bazilikáját nagy tűzkárok után a Pantheonnal együtt Hadrianus restauráltatta (a két épület ekkor került közvetlen érintkezésbe egymással), és az még a középkorban is állt. A 16. századi olasz építész, Andrea Palladio több rajzot is készített róla. Ezek szerint a négyszögletes épület hosszanti oldalán szögletes fülkék helyezkedtek el, míg az északi rövidebb oldalon félkör alakú exedra volt. A főbejáratot a fürdőn keresztül lehetett elérni, de a keleti falon volt egy kisebb mellékbejárat is.A boltíves mennyezetet nyolc korinthoszi oszlop tartotta.

A bazilika maradványai a Pantheon hátsó falának külsején[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Basilica Neptuni című holland Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • L. Richardson, jr, A New Topographical Dictionary of Ancient Rome, Baltimore - London, 1992, 54. o. ISBN 0801843006
  • A. Claridge, Rome (Oxford Archaeological Guides), Londen, 1998, 179. o. ISBN 0192880039
  • Jona Lendering, Stad in marmer. Gids voor het antieke Rome aan de hand van tijdgenoten, Amsterdam, 2002, 294. o. (hollandul) ISBN 902533153X