Nengadzsó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A nengadzsó (年賀状, nyugaton nengajo) a japán újévi üdvözlőlap.

A szokás[szerkesztés]

A keresztény világban karácsonyi üdvözlőlapokat, Japánban újévi lapokat azaz nengadzsót küldenek.

Jellemzői[szerkesztés]

A nengajo 年賀状 formális üdvözlettel kezdődik. A leggyakrabban használtak:

Akemashite omedetou gozaimasu. 明けましておめでとうございます。 Shinnen omedetou gozaimasu. 新年おめでとうございます。 Kinga Shinnen 謹賀新年。 Kyouga Shinnen 恭賀新年。 Gashou 賀正。 Geishun 迎春。 Tsutsushinde shinnen no oyorokobi o moushiagemasu. 謹んで新年のお喜びを申し上げます。

A fentiek mindegyike egytől egyig, értelemben "Boldog Új Évet!" jelent. Kinga Shinnen (謹賀新年), Kyouga Shinnen (恭賀新年), Gashou (賀正), és Geishun (迎春) szezonális, az újévhez kötődő kifejezések, máskor és más alkalomra nem lehet ezeket használni. A többi üdvözlő formulát, a megfelelő szavakkal máskor is használhatjuk.

A nengajo szövegezése folytatódhat köszönettel, kéréssel, jó egészséget kívánó szavakkal. Lássunk néhány példát!

Sakunen wa taihen osewa ni nari arigatou gozaimashita. 昨年は大変お世話になりありがとうございました。 Köszönöm a tavalyi kedves segítségét! Honnen mo douzo yoroshiku onegaishimasu. 本年もどうぞよろしくお願いします。 Remélem, hogy idén is folyamatosan élvezhetem szíves támogatását! Minasama no gokenkou o oinori moushiagemasu. 皆様のご健康をお祈り申し上げます。 Mindenkinek jó egészséget kívánok!

Érdekes a dátumozási szokás is. Egyszerűen gantan-t (元旦)-t írunk, nem pedig az írás napjának dátumát. Gantan pontosan január elseje reggelét jelenti, tehát nem kell kiírni a hónapot. 2007 azaz Heisei juukyuu-nen (平成19年) a Heisei éra 19. éve.

Fontos tudnivaló, ha a nenga (年賀) szót a lap címzési oldalán, tipikusan a bélyeg alá vastagon pirossal odaírjuk, akkor a feladás dátumától függetlenül a Japán Posta a lap kézbesítését visszatartja, és csak újév reggelén viszi ki! Ne felejtsük azt a szokást, hogy a nengajo nem érkezhet meg az újév előtt!

Megjegyzés: japán szavak Hepburn átírással. Lásd japán nyelv.

Referencia[szerkesztés]