Nemzeti Könyvtár (Tirana)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nemzeti Könyvtár
Tirana, National Library 2019.jpg
Település Tirana
Cím Via Sheshi Skënderbej
Építész(ek) Qemal Butka
Hasznosítása
Felhasználási terület nemzeti könyvtár
Elhelyezkedése
Nemzeti Könyvtár (Albánia)
Nemzeti Könyvtár
Nemzeti Könyvtár
Pozíció Albánia térképén
é. sz. 41° 19′ 39″, k. h. 19° 49′ 06″Koordináták: é. sz. 41° 19′ 39″, k. h. 19° 49′ 06″
Nemzeti Könyvtár weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Nemzeti Könyvtár témájú médiaállományokat.

A tiranai Nemzeti Könyvtár (albánul Biblioteka Kombëtare) Albánia állami tulajdonban lévő országos könyvtára, a bibliográfiai-könyvtudományi kutatások központja, az albániai könyvtárosképzésért felelős intézet. Az államilag kinevezett igazgató a Tudományos Tanács (Këshilli i Shkencave) bevonásával vezeti az intézetet.

A könyvtárat 1922. december 10-én alapították 6 ezres állománnyal, és a Közoktatási Minisztérium épületében helyezték el. Állománya a második világháború végére elérte a 15 ezret, 1997-re az egymilliót. Központi épületét 1946-ban adták át Tirana központi részén, de néhány gyűjteménye 1966-ban a Kultúrpalotában kapott helyet. 4000 m²-es összterületéből a raktárak 2500, az összesen 220 olvasót befogadó termek pedig 800 m²-et foglalnak el.

Gyűjtőköre az Albániában és a világon bárhol albán nyelven kiadott könyvekre és albán nyelvű periodikákra terjed ki. Az albániai könyvkiadók öt köteles példányt juttatnak el a Nemzeti Könyvtárba. A könyvállomány mellett kézirat-, régikönyv-, térkép-, multimédia- és albanológiai-balkanisztikai gyűjtemény egyaránt van a könyvtárban. Az állománynak csak szűk hányada kölcsönözhető, de olvasószolgálat működik az intézményben. A korpusz hagyományos katalóguscédulákon és online adatbázison (http://www.bksh.al/adlib/beginner/index_al.html) keresztül egyaránt elérhető.

A mintegy 2 ezres régikönyv-gyűjtemény legrégibb darabja 1473-ból való, de a legbecsesebb az első albán nyelvű könyv, Gjon Buzuku 1555-ös misekönyve. Az 1959-ben alapított Bibliográfiai Osztály (Sektor i Bibliografisë) feladata egyrészről retrospektív bibliográfiák összeállítása, másrészről a kurrens nemzeti bibliográfia és periodikarepertórium kiadása (Bibliografia kombëtare e librit që botohet në Republikën címen). Az Albanológiai és Balkanológiai Osztály (Sektor i Albano-Balkanologjisë) gyűjteményében 62 ezer címet tartanak nyilván. 1969 óta a Nemzeti Könyvtárban folyik az albániai könyvtárosok felsőfokú képzése, négy féléves képzési időszakkal. A Nemzeti Könyvtárban működik 1986 óta az ország egyetlen könyvrestauráló műhelye.

Források[szerkesztés]