Nemzeti könyvtár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az Országos Széchényi Könyvtár, Magyarország nagyobbik nemzeti könyvtára

A nemzeti könyvtár olyan könyvtár, amelyet egy ország kormánya tart fenn, hogy az illető ország fő információtárolója legyen. A közkönyvtárakkal ellentétben ritkán engedi a könyvkölcsönzést. Állományukban gyakran találhatóak ritka és értékes könyvek, a Gutenberg-biblia egy példányát például az Egyesült Államok nemzeti könyvtára, a Kongresszusi Könyvtár őrzi.

A világ első könyvtárai nemzeti könyvtárak voltak, például az alexandriai nagy könyvtár vagy a British Library, a brit nemzeti könyvtár.

A nemzeti könyvtárak egyik feladata az adott országhoz, néphez kötődő dokumentumok gyűjtése, főként kötelespéldányok beszolgáltatása által. Magyarországon a hungarikumnak számító műveket – ebbe beletartozik minden magyar szerző által írt mű, minden Magyarországon megjelent mű, minden magyar nyelvű mű, illetve minden, ami témájában Magyarországhoz kötődik.[1]

Magyarország két nemzeti könyvtára az Országos Széchényi Könyvtár és a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.

Kötelespéldányok[szerkesztés]

A kötelespéldány-szolgáltatást, az arra kötelezett szolgáltatókat, a kedvezményezetteket, jogszabály írja elő. Magyarországon minden több mint 50 példányszámban megjelent és nyilvános terjesztésre szánt műből (sajtótermékből) a kiadó köteles példányokat küldeni a nemzeti könyvtáraknak.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]